zdravi izbori

Nutricionisti: Tri vrste hrane loše su za zdravlje srca i začepljuju arterije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nutricionisti: Tri vrste hrane loše su za zdravlje srca i začepljuju arterije
FOTO: Freepik

Donošenje zdravih izbora ključno je ako želimo održati tijelo u najboljoj mogućoj formi.

To je posebno važno kada je riječ o zdravlju srca. Nažalost, istina je da su neka od najukusnijih jela najgora za naš kardiovaskularni sistem, te često dovode do komplikacija poput začepljenih arterija, visokog krvnog pritiska, povećane razine holesterola i većeg rizika od srčanih bolesti.

Obraćanje pažnje na proizvode koje stavljamo u svoju košaricu ključan je dio prevencije srčanih problema.

Stoga su nutricionistice i dijetetičarke, Mary Sabat, Lisa Andrews i Susan Schachter, upozorile na tri vrste hrane koje mogu ozbiljno naštetiti kardiovaskularnom zdravlju.

1. Čips od krompira

Čips od krompira vjerovatno je jedna od prvih stvari koje nam padaju na pamet kada poželimo slani zalogaj. Nažalost, koliko god ovaj klasični obrok bio ukusan, također je vrlo loš za naše zdravlje. Redovno grickanje čipsa od krompira može uzrokovati niz zdravstvenih problema, a prema Sabat, to uključuje začepljene arterije i veći rizik od srčanih bolesti.

"Obični čips od krompira obično se prži u nezdravim uljima, koja su bogata zasićenim i trans mastima. Te masti mogu povisiti nivo holesterola i potaknuti stvaranje plaka u arterijama što s vremenom dovodi do začepljenih arterija", objašnjava ona za SheFinds.

Schachter se slaže s tim, ističući: "Ova grickalica puna je prekomjerne količine natrija, što može dovesti do niza zdravstvenih rizika. Kombinacija trans-masti i visokog unosa natrija može povećati nivo LDL holesterola i povećati rizik od stvaranja plaka u arterijama, što dovodi do začepljenih arterija i kardiovaskularnih bolesti."

2. Krofne

Krofne su mnogima omiljen doručak. Međutim, ove slasne poslastice mogu ozbiljno narušiti zdravlje arterija i srčanu funkciju.

"Većina njih samo je rafinirano brašno, šećer i mast. Rafinirano brašno i mast mogu povisiti nivo šećera u krvi i povećati rizik od dijabetesa. Dijabetes sam po sebi faktor je rizika za srčane bolesti", navodi Andrews.

Rafinirano brašno nema vlakna i esencijalne hranjive tvari, što uzrokuje brze skokove nivoa šećera u krvi. Ti skokovi mogu dovesti do inzulinske rezistencije i upala, koji su ključni faktori za razvoj ateroskleroze. Nadalje, masnoće u krofnama, obično u obliku nezdravih trans masti ili zasićenih masti, mogu dodatno povisiti nivo LDL holesterola i potaknuti stvaranje plaka u arterijama. Kombinacija rafiniranog brašna, šećera i nezdravih masti čini krofne značajnim faktorom rizika za srčane bolesti kada se redovno konzumiraju.

"Ako morate pojesti jednu, uzmite samo jednu i izbjegavajte krofne s kremom i raznim punjenjima - one sadrže još više masti", upozorava Andrews.

3. Slanina

Andrews prepoznaje slaninu kao glavnog krivca za začepljenje arterija zbog visokog sadržaja zasićenih masti i natrija.

"Puna zasićenih masti i natrija, goveđa ili svinjska slanina jedna je od najgorih namirnica za vaše zdravlje. Zasićene masti potiču vašu jetru da proizvodi više holesterola, što može dovesti do ateroskleroze", pojasnila je.

Zasićene masti poznate su po tome što podižu nivo LDL holesterola, često nazivanog "lošim" holesterolom. Taj višak LDL holesterola može se nakupljati u stijenkama arterija, stvarajući plakove. S vremenom ti plakovi mogu suziti i otvrdnuti arterije, što pridonosi aterosklerozi. Suženje arterija ograničava protok krvi i može dovesti do srčanih bolesti, srčanih udara i moždanih udara, prenosi Index.hr.