Razbijmo tišinu

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja u Mostaru

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja u Mostaru
FOTO: Fena

Reproduktivni procesi kod žene imaju značajan utjecaj na njeno psihološko i mentalno funkcioniranje tokom adolescencije, rane odrasle dobi ali i kasnije u životu mogu utjecati na nastanak raznih psihopatoloških stanja, istaknuto je u dana na uličnoj akciji pod nazivom "Razbijmo tišinu: Pričajmo otvoreno o tijelu i umu" koju je na Španjolskom trgu u Mostaru, u okviru Semice psihologije u Hercegovini, organizirao Centar za psihološku podršku SENSUS, u povodu obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Centar je uz podršku dm-ove kampanje {ZAJEDNO} za bolje sutra istim povodom organizirao i kvizove za prolaznike o osviještenosti ove teme, a dijeljeni su i simbolični pokloni.

Inače, svake godine povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. listopada, ističe se značajnost određene teme koja je usko povezana s mentalnim zdravljem, a ove godine pozornost je posvećena temi očuvanja menstrualnog zdravlja i povezanosti mentalnog zdravlja i menstruacije kod žene.

Psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja Medina Kljako ističe kako je važno o toj temi javno govoriti i podizati svijest građana kako bi imali širu potporu zajednice.

"Bez fizičkoga zdravlja nema mentalnoga pa tako i bez održavanja menstrualnog zdravlja kojim preveniramo smetnje mentalnih tegoba s obzirom da je menstruacija složen proces u tijelu žene zbog hormonalnih fluktuacija kada može doći i do psihičkih poteškoća ili pogoršanja postojećih", rekla je Kljako.

Kako je pojasnila, do pojave psihičkih simptoma dolazi tijekom lutealne faze, 15 dana prije početka menstruacije, a zbog povećanja aktivnosti u području amigdale koja je inače zadužena za emocionalni proces i do hormonalne generalno fluktuacije.

Pema istraživanju "Koliko košta i koliko boli“: Društveno dekodiranje menstruacije na sveučilištima u BiH“, u sklopu projekta Menga koje je obuhvatilo uzorak od 699 studentica i 127 nastavica s 9 fakulteta u BiH, čak 37, 80 post nastavnica i 54, 36 posto studentica strahuje da jednoga dana netko ne primijeti da imaju menstruaciju.

Trećina studentica nema dostupan sapun na fakultetu, dok više od trećine nema dostupan toaletni papir, a preko polovine anketiranih studentica nema dostupnu toplu vodu u toaletima na fakultetima.

Čak 58, 51 post studentica u ovom istraživanju navodi da skriva menstrualne potrebštine kada ide u toalet da ih neko ne vidi, a što je podudarno postotku i nastavnica, 62,20 posto.

Nažalost, stid se svjesno ili nesvjesno prenosi na nove generacije i svi nerado govore o tome – podvlači psihoterapeutkinja Kljako.

Manifestacija Tjedan psihologije u Hercegovini tradicionalno se održava u tjednu kada se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja (10. listopada) u organizaciji Podružnice psihologa Hercegovina (PPH), ogranka Društva psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine (DPFBIH).