Boluje oko 125 miliona ljudi

Osobe sa psorijazom u većem su riziku obolijevanja od ovih bolesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Osobe sa psorijazom u većem su riziku obolijevanja od ovih bolesti
Foto: Ilustracija

Globalno se procjenjuje da je 125 miliona pojedinaca pogođeno psorijazom, prevladavajućim imunološki posredovanim dermatološkim stanjem koje i dalje inicira brojna pitanja, ali bez odgovora.

Osim vidljivih kožnih manifestacija, psorijaza može zahvatiti manje vidljive dijelove tijela, posebno povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti, neovisno o tradicionalnim faktorima rizika kao što su pušenje, dob, dijabetes i hipertenzija.

 
Dr. Joel Gelfand, profesor specijalizovan za dermatologiju i epidemiologiju na Univerzitetu Pennsylvania Perelman School of Medicine, naglasio je višestruku povezanost između psorijaze i kardiovaskularnih bolesti, naglašavajući važnost opsežnog istraživanja u ovom području.

Veza između psorijaze i srčanih oboljenja

Nedavno istraživanje objavljeno u Journal of Investigative Dermatology istražuje nove puteve za razjašnjavanje mehanizama koji povezuju psorijazu i kardiovaskularne bolesti. Trenutne teorije sugerišu da upala povezana sa psorijazom igra značajnu ulogu u razvoju kardiovaskularnih bolesti, potičući stvaranje plakova u krvnim žilama, što potencijalno dovodi do stanja poput ateroskleroze i bolesti koronarnih arterija.

Jedan aspekt od posebnog interesa je koronarna mikrovaskularna disfunkcija, koja utiče na male krvne žile koje opskrbljuju srčani mišić. Dok se čini da upala uzrokuje i koronarnu mikrovaskularnu disfunkciju i koronarnu arterijsku bolest, one mogu različito pridonijeti razvoju vaskularne bolesti.

Prethodna istraživanja su ukazala na potencijalnu povezanost između psorijaze i koronarne mikrovaskularne disfunkcije, što je potaknulo daljnja istraživanja.

Važno je rano otkriti i liječiti psorijazu

Implikacije istraživanja naglašavaju važnost uzimanja trajanja i ozbiljnosti bolesti u obzir u procjeni rizika od koronarne mikrovaskularne disfunkcije kod osoba sa psorijazom. Štaviše, nepostojanje povezanosti između koronarne mikrovaskularne disfunkcije i tradicionalnih čimbenika kardiovaskularnog rizika naglašava jedinstvenu ulogu sistemske upale u pokretanju koronarne mikrovaskularne disfunkcije u ovoj populaciji.

Rano i učinkovito liječenje psorijaze može potencijalno ublažiti koronarnu mikrovaskularnu disfunkciju i smanjiti rizik od budućih kardiovaskularnih komplikacija. Naučici istražuju inovativne metode, uključujući slike srca i modele centralizovane koordinacije njege, kako bi poboljšali procjenu i upravljanje kardiovaskularnim rizikom kod osoba sa psorijazom.

Dok upala ostaje ključna meta za smanjenje kardiovaskularnog rizika kod psorijaze, učinkovitost lijekova za psorijazu u postizanju tog cilja još se ispituje. Dodatno, poboljšanje kontrole bolesti ne samo da ublažava simptome, već poboljšava i cjelokupno zdravlje te kvalitetu života, potencijalno ublažavajući čimbenike kardiovaskularnog rizika povezane sa psorijazom.