Kad je reč o predijabetesu, ključno je promijeniti način života i paziti na ishranu, posebno kad je u pitanju unos šećera.
Međutim, to ne mora da znači opraštanje od svih poslastica. Iako postoji mnogo slatkih deserata koje bismo trebali da izbjegavamo ako pokušavamo da održimo stabilan nivo šećera, postoji mnogo ukusnih opcija koje ne podižu šećer u krvi.
Dijetetičar Džesi Feder otkrio je tri poslastice u kojima osobe s predijabetesom mogu da uživaju skoro svaki dan.
Kriške jabuke sa puterom od orašastih plodova
Kriške jabuke u kombinaciji sa puterom od orašastih plodova ukusna su i zdrava opcija.
"Kriške jabuke neće vam toliko povisiti šećer u krvi u kombinaciji sa zdravom masnoćom, kao što je puter od oraha", rekao je dijetetičar za SheFinds.
Zdrave masti prisutne u maslacu od oraha igraju ključnu ulogu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
"Štaviše, sadržaj vlakana u jabukama dodaje još jedan sloj regulacije šećera u krvi, čineći ovaj izbor deserta dobitnom kombinacijom.
Grčki jogurt s bobičastim voćem
Ako žudimo za nečim kremastim i zasitnim, pravi izbor je grčki jogurt s bobičastim voćem, koji je takođe zdrav i za crijeva.
Visoka količina proteina i zdravih masnoća u grčkom jogurtu doprinosi održavanju šećera u krvi pod kontrolom.
"Vlakna iz voća takođe mogu da pomognu u održavanju šećera u krvi pod kontrolom", dodao je.
Pečene jabuke sa cimetom
Pečene jabuke posute cimetom izvrsna su poslastica koja neće uzrokovati dramatične promene u nivoima glukoze u krvi.
"Pečene jabuke s cimetom odlična su opcija za desert za predijabetičare", tvrdi dijetetičar.
Jabuke su bogate vlaknima i pomažu u sprečavanju skokova šećera u krvi, dok cimet ima sposobnost regulisanja šećera u krvi.
Ova opcija nije samo ukusna, već je i pametan izbor za one koji paze na predijabetes, prenose NN.