Autoimuna bolest

Ovo skriveno zdravstveno stanje može uzrokovati umor, debljanje i neraspoloženje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo skriveno zdravstveno stanje može uzrokovati umor, debljanje i neraspoloženje
Foto: Ilustracija

Nedovoljno aktivna štitna žlijezda, poznata i kao hipotireoza, postala je predmetom sve veće pažnje zbog svog uticaja na opće zdravstveno stanje pojedinca.

Studija istraživača s Univerziteta Aberdeen otkrila je da otprilike jedna od deset osoba pati od neaktivne štitne žlijezde, što može dovesti do srčanog udara. No, većina tih slučajeva ostaje nedijagnosticirana četiri do pet godina, što rezultira pogoršanjem simptoma poput umora, debljanja i mentalnih problema.

Dr. Avinash Hari Narayanan iz Londonske medicinske laboratorije upozorava da je do 10 posto ljudi vjerojatno pogođeno ovim stanjem, a dijagnostika može potrajati četiri do pet godina, što je zabrinjavajuće dug period za potencijalno smrtonosno stanje.

Posebno je alarmantno što 25 posto osoba starijih od 65 godina pokazuje znakove tiroiditisa, što ističe izrazitu ranjivost među starijim osobama. Hipotireoza, nedovoljno aktivna štitna žlijezda, karakteriše nedostatak proizvodnje hormona, a njeni glavni simptomi uključuju umor, debljanje i depresiju, uz druge znakove poput suhe kože, prorijeđene kose i problema s pamćenjem.