Učestali problemi

Ovo su razlozi koji bi mogli izazvati jutarnju migrenu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo su razlozi koji bi mogli izazvati jutarnju migrenu
Foto: Ilustracija

Milioni ljudi godišnje pogođeni su napadima migrene. Otprilike 37 milijuna ljudi, uključujući i odrasle i djecu, trpe ove jake glavobolje. Epizode, koje mogu biti vrlo iritantne, često imaju prepoznatljive okidače koji pridonose njihovom početku.

U nedavnoj studiji istraživači su proučavali potencijalne okidače migrene, koristeći jedinstvenu metodologiju koja je od sudionika zahtijevala da pedantno prate različite metrike na dnevnoj bazi, razlikujući je od prethodnih istraživanja.

Objavljena u časopisu "Neurology", studija istražuje ključnu ulogu obrazaca spavanja u predviđanju i prevenciji migrene.

Studija na 477 učesnika

Studija, koja je obuhvatila raznoliku grupu od 477 učesnika u rasponu od sedam godina do 84 godine, imala je za cilj razjasniti prediktivne čimbenike i potencijalne preventivne mjere za napade migrene korištenjem aplikacija za mobilne telefone i elektroničkih dnevnika.

Sudionici su morali prijaviti svoje emocionalno stanje tokom dana, uključujući aspekte kao što su tjeskoba, raspoloženje, razina energije i stres, u elektroničkim dnevnicima. Uz to, bilježili su percipiranu kvalitetu i trajanje sna pomoću mobilnih aplikacija, dok su nosili aktigrafske monitore kako bi objektivno izmjerili obrasce spavanja.

Analiza prikupljenih podataka otkrila je korelaciju između percipirane kvalitete sna i fluktuacija energije te povećane osjetljivosti na napade migrene. Pojedinci koji su prijavili nižu kvalitetu sna imali su 22 odsto veći rizik od jutarnjih napada migrene, iako se ta povezanost nije proširila na popodnevne ili večernje glavobolje.

Zanimljivo je da su se pojavile razlike između percipirane i stvarne kvalitete sna mjerene aktigrafskim monitorima. Nadalje, niže razine energije prethodnog dana povezane su s 16 odsto povećanom vjerovatnošću jutarnjih napada migrene, dok su povišene razine energije u kombinaciji s povišenim razinama stresa povezane s 17 odsto povećanim rizikom od napada migrene poslijepodne ili naveče.

Uprkos istraživanju različitih emocionalnih stanja, uključujući depresiju i razinu anksioznosti, studija nije pronašla značajnu vezu između ovih čimbenika i vjerovatnosti napada migrene. Ovo neočekivano otkriće naglašava složeno međudjelovanje čimbenika koji pridonose pojavi migrene.

Preventivne mjere

Uvidi studije o ulozi spavanja i energetskih obrazaca u predviđanju migrene nude vrijedne implikacije za upravljanje ovim stanjem. Praćenjem ovih obrazaca, pojedinci s istorijom migrena mogu poboljšati svoju samosvijest i učinkovito upravljati svojim stanjem te potencijalno smanjiti učestalost i ozbiljnost napadaja migrene.

Osim toga, studija naglašava značaj cirkadijalnog ritma u pojavi migrene, budući da poremećaj tog ritma može uticati na osjetljivost pojedinca na glavobolje. Razumijevanje međudjelovanja između spavanja i migrene može informisati o razvoju učinkovitijih preventivnih mjera i olakšati prilagodbe ponašanja kako bi se smanjila učestalost glavobolje.

Usklađivanje dnevnih aktivnosti s cirkadijalnim ritmom, kao što je održavanje dosljednog rasporeda spavanja, može se pokazati korisnim u upravljanju simptomima migrene, prenosi NN.

Stručnjaci ističu važnost higijene spavanja za osobe sklone migrenama, ističući potrebu za odgovarajućim trajanjem i kvalitetom sna, kako bi se učestalost glavobolja svela na minimum. Nalazi studije pridonose razumijevanju okidača migrene i nude vrijedan uvid u preventivne strategije, u konačnici podupirući napore da se poboljša cjelokupno upravljanje migrenom i poboljšaju ishodi za pacijente.

Uvrstite je u jelovnik

Ova hranjiva materija je najvažnija za zdrav mozak

Važna je brza reakcija

Ovo mogu biti simptomi zatajenja jetre

Možda je u pitanju apneja

Zastoj disanja noću kod djece: Kada se treba zabrinuti?