poznata i kao presbiopija

Ovo su simptomi staračke dalekovidnosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo su simptomi staračke dalekovidnosti
Foto: Ilustracija

Staračka dalekovidnost, poznata i kao presbiopija, je uobičajno stanje vida koje se javlja s godinama. Karakteriše postupan gubitak sposobnosti fokusiranja na bliske predmete, što može značajno uticati na svakodnevne aktivnosti osoba starijih od 40-50 godina. Ova vrsta dalekovidnosti razlikuje se od urođene ili ranije stečene dalekovidnosti (hipermetropije), te se javlja kao prirodan dio starenja očiju.

Staračka dalekovidnost nastaje zbog gubitka elastičnosti leće oka i slabljenja mišića ciliarnog tijela koji kontrolišu zakrivljenost leće. Kao rezultat, leća postaje manje sposobna za promjenu oblika i prilagodbu fokusa na bliske objekte. Ovaj proces obično počinje u srednjim godinama i napreduje s vremenom.

Simptomi

Glavni simptomi staračke dalekovidnosti uključuju:

Teškoće pri čitanju

Osobe s presbiopijom često primjećuju da im je teže čitati tekst ili raditi na sitnim detaljima blizu očiju.

Zamor očiju

Produženi napori prilikom gledanja bliskih predmeta mogu izazvati umor i nelagodu u očima.

Potreba za držanjem objekata dalje

Osobe s presbiopijom mogu automatski pokušati držati čitanje ili druge objekte na većoj udaljenosti kako bi ih bolje vidjele.

Glavobolje

Nepravilno fokusiranje i naprezanje očiju mogu ponekad uzrokovati glavobolje.

Dijagnoza

Dijagnoza staračke dalekovidnosti obično se postavlja kroz oftalmološki pregled koji uključuje testiranje vida i provjeru sposobnosti fokusiranja na bliske i udaljene objekte. Oftalmolog će koristiti specijalne leće i testne karte kako bi utvrdio stupanj i karakteristike dalekovidnosti.

Liječenje

Postoje različite opcije za korekciju staračke dalekovidnosti, uključujući:

Nošenje naočala

Bifokalne ili progresivne naočale mogu pomoći u ispravljanju vida za bliske i udaljene objekte.

Kontaktne leće

Postoje i multifokalne kontaktne leće koje omogućuju dobar vid na različitim udaljenostima.

Hirurške opcije

Za neke pacijente, posebno za one koji žele trajnije rješenje, moguće su hirurške procedure poput zamjene leće (implantacija multifokalnih intraokularnih leća) ili korekcije refraktivnom hirurgijom poput LASIK-a.

Prevencija

Iako se staračka dalekovidnost ne može spriječiti, moguće je usporiti njezin napredak i olakšati svakodnevni život uz pravilno korištenje korektivnih pomagala i redovite oftalmološke preglede. Važno je pravovremeno reagirati na simptome i potražiti savjet stručnjaka kako bi se osigurala adekvatna briga za oči i održalo dobro vizualno zdravlje u starijoj dobi.