Obratiti pažnju

Pet simptoma koji govore da vam nedostaje vitamina D

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pet simptoma koji govore da vam nedostaje vitamina D
Foto: Unsplash

Vitamin D izuzetno je važan za funkcioniranje organizma, a možda niste ni svjesni toga da vam ga nedostaje.

U posljednje vrijeme vitamin D je goruća tema, možda i zbog opsežnih istraživanja njegovih potencijalnih zdravstvenih dobrobiti, od zdravlja kostiju i smanjenja upalnih procesa u organizmu pa do smanjenja rizika od depresije.

Ali šta je zapravo vitamin D i kako ćete znati unosite li ga ili ne dovoljno za sve vaše potrebe? Donosimo detaljne odgovore na sve vaše dvojbe.

Vitamin D odnosi se na vitamine topive u mastima D2 i D3. Ima važnu ulogu u nekoliko metaboličkih procesa, ali njegova najpoznatija funkcija je ta da je uključen u metabolizam kostiju.

Pospješuje apsorpciju kalcija i fosfora iz crijeva i njihovu ugradnju u kosti. Osim toga, ovaj važan vitamin održava zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema te štitnjače, pomaže u smanjenju upala i borbi protiv infekcija.

Osim očitog načina, izlaganja Suncu, postoji mogućnost da se nedostatak vitamina D nadoknadi uzimanjem dodataka prehrani. Dok Sunčeve zrake pomažu tijelu da sintetizira vitamin D3 (kolekalciferol), vitamin D2 (ergokalciferol) može se unijeti prehranom.

Također, vitamin D može pomoći u smanjenju upalnih procesa, održava imunološki sistem i sl. Preporučuje se da odrasli između 19 i 70 godina unesu 600 IU (ili 15 mcg) vitamina D dnevno, a jedan od glavnih načina za to je izlaganje Sunčevim zrakama. Naša koža može ga stvoriti dovoljno nakon otprilike pet do 30 minuta, ali to može značajno varirati ovisno o tome gdje živite.

Osim toga, postoji nekoliko izvora hrane s vitaminom D, uključujući jaja, losos, sardine, jogurt, mlijeko, tunu, vrganje, margarin, maslac, žitne pahuljice... Unos se može postići i suplementima, a stručnjaci savjetuju da uvijek birate provjerene proizvođače.

1. Osjećate se depresivno

2. Živite u hladnijem podneblju

3. Problemi s kostima

4. Imate visok krvni tlak

5. Veganska prehrana