Zdravlje

Pola sata šetnje dnevno popravlja vid, raspoloženje i rad pluća

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pola sata šetnje dnevno popravlja vid, raspoloženje i rad pluća

Iako ljekari redovno preporučuju svakodnevne šetnje, mnogi nisu upućeni u dobrobiti ove aktivnosti. Naime, samo 30 minuta šetnje može popraviti brojne tjelesne funkcije, kao i naše cjelokupno zdravlje.

Ako šetate minimalno pola sata dnevno, ta će aktivnost popraviti vaše raspoloženje, smanjiti ranu demenciju i rizik od Alzheimerove bolesti. Takođe, smanjit ćete nivoe stresa i povećati nivoe endorfina.

Vaše srce će funkcionisati normalnije, snizićete visoki krvni pritisak i nivo holesterola te povećati cirkulaciju krvi, navodi American Heart Association. Osim toga, vaša pluća će vam biti veoma zahvalna jer ćete šetnjom poboljšati disanje te će se zbog boljeg i dubljeg disanja mnogi simptomi povezani s bolestima pluća znatno umanjiti ili potpuno nestati.

Iako možda zvuči nemoguće, šetnjom možete popraviti i vid. Naime, šetnja pomaže u borbi protiv glaukoma te snižava očni pritisak.

Šetnjom ćete se lako izboriti protiv problema s probavom, a uz to ćete smanjiti i rizik od raka debelog crijeva. Vaši mišići će postati čvršći, izgubit ćete višak kilograma i poboljšati pokretljivost kostiju i zglobova.

Zaboravite na bolove u leđima, ako se krećete više od 30 minuta dnevno, popravićete cirkulaciju, držanje tijela i fleksibilnost.

Naposljetku, ako želite mir i nekoliko minuta samo za sebe, zaputite se u šetnju. Ova aktivnost će smiriti vaš um, smanjiti simptome depresije i pomoći u smanjivanju osjećaja slabosti i iscrpljenosti.

(Cuvajzdravlje.ba)