Zdravlje

Pranje zuba tri puta dnevno smanjuje rizik od zatajenja srca

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pranje zuba tri puta dnevno smanjuje rizik od zatajenja srca

Pranje zuba tri puta dnevno može smanjiti rizik od zakazivanja rada srca za više od 10 posto, tvrde naučnici iz Južne Koreje.

Istraživači su povezali pranje zuba sa smanjenjem rizika od zatajenja srca i atrijske fibrilacije, stanja koje uzrokuje nepravilan rad srca. Smatraju kako češćim pranjem smanjujete količinu bakterija koja "živi" između zuba i desni, što sprečava njihov ulazak u krvotok.

Južnokorejski naučnici istražili su povezanosti između oralne higijene i srčanih problema analizirajući 161 hiljadu ljudi u dobi od 40 do 79 godina. Rutinske medicinske preglede imali su u 2003. i 2004. godini. Nakon 10 godina oko šest posto njih je imalo zatajenje srca, a tri posto atrijsku fibrilaciju.

Naučnici tvrde kako pranje zuba tri puta dnevno ili više smanjuje za 12 posto rizik od zatajenja srca i 10 posto od atrijske fibrilacije neovisno od faktora kao što su godište, spol, finansijski status, tjelovježba, konzumiranje alkohola i BMI.

Druge studije pokazale su da loša oralna higijena vodi bakteriju do krvi i uzrokuje upale u tijelu. To povećava rizik od neregularnog rada srca i njegovog zatajenja.

"Proučavali smo veliku grupu dug period, što daje snagu našim otkrićima", rekao je lider studije dr. Tae-Jin Song s Evha Womans univerziteta u Seulu.

Istraživanje je objavljeno u evropskom žurnalu Preventivna kardiologija.

(Cuvajzdravlje.ba)