Nepredvidiva reakcija

Alergija na polen: Breskva može biti opasna

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Alergija na polen: Breskva može biti opasna
Foto: Pexels

Kod osoba s alergijom na polen, određene vrste voća mogu izazvati neočekivane reakcije. 

Breskva (Prunus persica) je među najčešćim voćem koje izaziva unakrsne alergijske reakcije usljed tzv. oralnog alergijskog sindroma (OAS).

Unakrsna reaktivnost između polena i hrane

Oralni alergijski sindrom nastaje zbog sličnosti između proteinskih struktura alergena iz polena i određenih proteina prisutnih u voću i povrću. U slučaju breskve, najčešći krivac je protein Pru p 1, koji pokazuje značajnu homologiju s alergenima brezinog polena (Bet v 1).

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Allergy and Clinical Immunology (2008), do 70% pacijenata alergičnih na polen breze razvija reakcije prilikom konzumacije svježe breskve. Simptomi uključuju svrbež usana, nepca, oticanje jezika, ali u rijetkim slučajevima mogući su i ozbiljniji sistemski simptomi.

Studija koju su 2020. objavili Fernandez-Rivas et al. u Allergy naglašava da toplinska obrada breskve denaturira termolabilne proteine poput Pru p 1, što značajno smanjuje alergenost voća. Ipak, kod visoko osjetljivih osoba preporučuje se potpuna eliminacija sirove breskve iz ishrane.

Kao što ističe dr. Scott Sicherer s Icahn School of Medicine at Mount Sinai, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za prehrambene alergije "pacijenti s polenskim alergijama često nisu svjesni rizika koji nosi konzumacija određenih vrsta sirovog voća."

Rano prepoznavanje i dijagnostika putem skin prick testa i serumske specifične IgE analize, ključni su za prevenciju ozbiljnijih alergijskih reakcija kod ovih pacijenata.