TRI PUTA VIŠE POGAĐA ŽENE

Prvi znakovi multiple skleroze: Što je CIS epizoda?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prvi znakovi multiple skleroze: Što je CIS epizoda?
Foto: Ilustracija

Multiple skleroza (MS) je hronična autoimuna bolest koja napada centralni nervni sistem uključujući mozak, leđnu moždinu i optičke živce. Ova bolest može imati različite simptome i manifestacije, a dijagnoza MS-a često se postavlja nakon pojave prvih simptoma ili nakon što se doživi prva epizoda. Jedan od pojmova koji se često koristi u vezi s ranim simptomima multiple skleroze je CIS

CIS označava "izolirani klinički sindrom" (engl. Clinically Isolated Syndrome). CIS se odnosi na prvi neurološki događaj koji traje najmanje 24 sata i koji je uzrokovan upalom ili demijelinizacijom u središnjem nervnom sistemu. CIS nije dijagnoza multiple skleroze, već može biti prvi znak ove bolesti.

Evo šta trebate znati o CIS epizodama:

1. Simptomi CIS-a

Simptomi CIS-a mogu varirati ovisno o tome koji dio središnjeg živčanog sustava je zahvaćen. Mogu uključivati ​​simptome poput gubitka vida ili dvostrukog vida, trnaca ili slabosti u udovima, problema s ravnotežom ili koordinacijom, umora ili poteškoća s pamćenjem i koncentracijom.

2. Dijagnoza CIS-a

Dijagnoza CIS-a postavlja se nakon neurološkog pregleda i razgovora s pacijentom o njihovim simptomima. Neurološki pregled može uključivati testiranje osjetljivosti, snage mišića, refleksa i ravnoteže. Također se mogu provesti dodatni testovi poput magnetske rezonancije (MR) kako bi se potvrdila prisutnost lezija ili demijelinizacije u centralnom nervnom sistemu.

3. Rizik od razvoja MS-a

Osobe koje dožive CIS imaju povećani rizik od razvoja multiple skleroze u budućnosti. Međutim, neki ljudi koji dožive CIS neće razviti MS, posebno ako nemaju dodatne lezije na MRI-u ili ako nemaju ponovljenih epizoda simptoma.

4. Liječenje CIS-a

Liječenje CIS-a može uključivati ​​upotrebu kortikosteroida kako bi se smanjila upala i ublažili simptomi. Također se može razmotriti upotreba imunomodulatornih lijekova kako bi se smanjio rizik od daljnjeg napredovanja u multiple skleroze.

5. Praćenje i prognoza

Nakon dijagnoze CIS-a, važno je redovno praćenje kod neurologa kako bi se pratio eventualni napredak u multiple skleroze. Prognoza za osobe s CIS-om može varirati ovisno o različitim faktorima, uključujući broj i lokalizaciju lezija na MRI-u, prisutnost drugih simptoma i opću zdravstvenu historiju.