Ono smo što jedemo

Riječ stručnjaka: Ova hrana je ključna za zdravlje mozga

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Riječ stručnjaka: Ova hrana je ključna za zdravlje mozga
Foto: Ilustracija

Ono što jedete može uticati i utiče na funkcionisanje vašeg mozga, uključujući i sposobnost da se zaštitite od Alchajmerove bolesti.

Neke namirnice, poput sjemenki suncokreta i cjelovitih žitarica, imaju za mozak veće dobrobiti od drugih. No, postoji određena grupa namirnica za koju nutricionistica i neuronaučnica s Harvarda dr Uma Naidoo tvrdi da je ključna za zdrav mozak - zeleno lisnato povrće.

Svi se stručnjaci slažu u tome da je konzumiranje zelenog lisnatog povrća esencijalno za zdravlje uopšte, a naročito za zdravlje mozga.

Vrste zelenog lisnatog povrća koje možete dodati u svoj jelovnik su: kelj, špinat, zelena salata, zelje, blitva, kupus, raštika... A ovo su tri razloga zbog kojih je, prema mišljenju stručnjaka, prehrana bogata zelenim lisnatim povrćem dobra za vaš mozak.

1. Obiluje vitaminom B

Stanja poput depresije i demencije često su povezana s manjkom vitamina B, pokazala je studija provedena na Medicinskom fakultetu sveučilišta Wayne State.

“Zeleno lisnato povrće je odličan izvor vitamina B. Vitamin poznat kao folat ključan je za podršku mozga i neurološkog zdravlja, optimalnu funkciju neuroprenosnika i uravnoteženo psihološko zdravlje”, kaže dr Naidoo. Zeleno lisnato povrće je prva i glavna hrana koju dr Naidoo savjetuje svojim pacijentima koji žele popraviti svoje raspoloženje.

2. Bogato je nutrijentima koji jačaju mozak

Zeleno lisnato povrće krcato je nutrijentima za jačanje mozga, poput folata, luteina i beta karotena. Lutein je povezan s poboljšanjem funkcija i strukture mozga kod osoba starije dobi, a jedna sistematska revizija je pokazala da uzimanje suplemenata s beta karotenom može ojačati verbalno i kognitivno pamćenje.

3. Odličan je izvor vlakana

Povećan unos prehrambenih vlakana povezan je s nižim rizikom za razvoj depresije, pokazalo je istraživanje objavljeno 2021. u časopisu Complementary Therapies in Medicine. Dr Naidoo preporučuje da povećate unos vlakana prehranom, naročito namirnicama biljnog porijekla. A zeleno lisnato povrće je krcato vlaknima, prenosi NN.