Evo kako ih prepoznati

Sedam suptilnih znakova koji pokazuju da hormoni utiču na težinu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sedam suptilnih znakova koji pokazuju da hormoni utiču na težinu
Foto: Ilustracija

Kada se radi o mršavljenju, često mislimo da su loše prehrambene navike i manjak vježbanja glavni uzroci debljanja. Međutim, stručnjaci upozoravaju da hormoni mogu igrati ključnu ulogu u kontroli tjelesne mase, a njihova neravnoteža može otežati mršavljenje. Evo sedam suptilnih znakova koji ukazuju na to da bi hormonski disbalans mogao biti razlog vaših problema s težinom:

Nezasitan apetit

Ako se stalno osjećate gladni, posebno za hranom bogatom šećerom i ugljikohidratima, to može biti znak da hormoni poput GLP-1 i GIP ne funkcioniraju pravilno, što može dovesti do problema s inzulinom.

Neobjašnjivo debljanje

Debljanje, posebno oko abdomena, koje nije pogođeno promjenama u prehrani ili vježbanju, može biti znak hormonske neravnoteže. Ova vrsta debljanja često je otporna na standardne metode mršavljenja.

Nemogućnost osjećaja sitosti

Ako ne možete osjećati sitost nakon obroka i stalno imate potrebu za hranom, to može ukazivati na hormonalni problem.

Hronični umor

Iako spavate dovoljno, ako se i dalje osjećate umorno ili imate poteškoća sa spavanjem, to može biti povezano s hormonskom neravnotežom. Problemi sa uspavljivanjem, zadržavanjem sna ili postizanjem kvalitetnog sna mogu biti simptomi disbalansa.

Razdražljivost i promjene raspoloženja

Ako osjećate čestu razdražljivost, anksioznost ili depresiju, to može biti znak da hormoni nisu u ravnoteži. Kod žena, hormonski disbalans može također uzrokovati menstrualne nepravilnosti.

Usporavanje metabolizma

Bez obzira na minimalne promjene u prehrani ili nivoima aktivnosti, ako primijetite da vam se metabolizam usporava, to može biti povezano s hormonskim problemima.

Problemi s kožom

Hormonska neravnoteža može uticati na vašu kožu, uzrokujući probleme poput akni, suhoće ili prekomjernog masnog sjaja.