Ovo mogu biti znakovi

Šest neobičnih simptoma dehidracije koje možete prepoznati

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šest neobičnih simptoma dehidracije koje možete prepoznati
Foto: Ilustracija

Dehidracija može imati ozbiljne posljedice na zdravlje, a ponekad njeni simptomi mogu biti suptilni ili čak neobični. Dok većina ljudi prepoznaje klasične znakove dehidracije poput suhe kože, žeđi i smanjene količine mokrenja, postoje i drugi znakovi koje je važno znati prepoznati kako biste spriječili komplikacije.

Promjene raspoloženja i koncentracije

Jedan od manje poznatih simptoma dehidracije su promjene u raspoloženju i koncentraciji. Nedostatak tekućine može utjecati na neurotransmitere u mozgu, što rezultira umorom, razdražljivošću, anksioznošću ili čak depresijom.

Bolovi u mišićima i grčevi

Dehidracija može dovesti do neravnoteže elektrolita, što može uzrokovati bolove u mišićima i grčeve. Ovi simptomi mogu biti češći kod osoba koje se bave intenzivnom tjelesnom aktivnošću ili vježbaju u uslovima visoke temperature.

Poremećaji probavnog sistema

Suha usta i grlobolja česti su znakovi dehidracije, ali također možete primijetiti promjene u probavi. Dehidracija može uzrokovati zatvor ili obrnuto - proljev. Također može doći do nadutosti ili nelagode u trbuhu.

Glavobolja i vrtoglavica

Gubitak tekućine može smanjiti protok krvi i kisika u mozak, što može rezultirati glavoboljom ili osjećajem vrtoglavice. Ovi simptomi mogu biti posebno izraženi kod osoba koje su izložene vrućini ili su provele duže vrijeme na suncu.

Povećana osjetljivost na temperaturu

Osobe koje su dehidrirane mogu imati povećanu osjetljivost na toplinu ili hladnoću. Osjećaj vrućine ili hladnoće može biti intenzivniji nego inače, što može biti upozoravajući znak nedostatka tekućine u tijelu.

Smanjena elastičnost kože

Klasičan test za dehidraciju je "povlačenje kože". Ako lagano povučete kožu na ruci i ona se ne vrati u normalan položaj odmah, to može biti znak dehidracije. Smanjena elastičnost kože ukazuje na nedostatak hidratacije.