Zdravlje

Simptomi i liječenje prehlade kod beba

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Simptomi i liječenje prehlade kod beba
Dok odrasli mogu očekivati da se prehlade tri-četiri puta godišnje, vaši mališani mogu dobiti prehladu i do deset puta zbog njihovog još uvijek nedovoljno formiranog imunološkog sistema.

Simptomi prehlade kod djece isti su kao i kod odraslih osoba, a to su uglavnom začepljen nosić ili pojačano curenje sekreta iz nosa, kihanje, suzne oči i nerijetko blaga groznica. Kašalj često prati prehladu, jer se stvara dosta sluzi koja iritira grlo.

Prvih nekoliko dana prehlade najgore je prebroditi, a nakon toga se vaše dijete postepeno oporavlja. Kako su prehlade prouzrokovane virusima, one ne reagiraju na antibiotike. Virus prehlade je veoma zarazan, zato ohrabrujte svoje dijete da kiše kako bi izbacilo što veći broj zaraznih klica iz organizma.

Za vrijeme prehlade beba će biti umornija nego uobičajeno i potrebno je dodatno vrijeme kako bi se odmorila. Održavanje tople i blago vlažne atmosfere u sobi u kojoj dijete odmara pomoći će mu da lakše diše ako ima blokiran nosić. Pokušajte postaviti posudu s vodom pored radijatora kako biste mogli navlažiti zrak.

Još jedan jednostavan tretman prehlade jeste primjena nekoliko kapljica blago slane vode u nosić bebe, što također može pomoći pri čišćenju blokiranih nosnica. Ako imate nešto starije dijete, možete mu pomoći da očisti svoju nosnu šupljinu pokazujući mu kako da začepi jednu nosnicu u isto vrijeme dok uklanja sadržaj iz druge.

Vaše dijete možda nije gladno, ali je važno da pije dosta tekućine. Topli napici, voda, mlijeko ili dobro razblažen voćni sok mogu biti odlični za prehladu.

Ako vaše dijete ima groznicu, dajte mu manje doze paracetamola ili ibuprofena. Dajte mu isključivo jednu vrstu lijekova i uvijek pratite uputstva na pakovanju u vezi s pravilnom dozom i učestalošću nuspojava. Nije preporučljivo da se djeci mlađoj od šest godina daju lijekovi za prehladu bez prekida zbog čestog javljanja neželjenih dejstava.

Posjetite ljekara ako su simptomi postali izraženi i ako nije došlo do poboljšanja nakon nekoliko dana. Ako se kod vaše bebe razvije ozbiljna bol u ušima, veoma bolna upala grla ili ako se jave problemi s disanjem, morate potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Čuvajzdravlje.ba / Klix