Obratite pažnju

Simptomi koji mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Simptomi koji mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme
Foto: Ilustracija

Bilo da ste stalno naduti i imate gasove ili imate bolove u tabanu, ovdje stručnjaci objašnjavaju šta je normalno, a šta nije kada su u pitanju česte zdravstvene tegobe.

Ljudi često imaju pojedine zdravstvene tegobe koje mogu imati bezazlen uzrok, ali i ozbiljan.

Bol u stopalu

Lako je pretpostaviti da je bol u stopalu jednostavno rezultat hodanja ili stajanja više nego inače.

Bol u peti bi mogao biti plantarni fasciitis, kaže Rashida Damanwala, specijalista fizioterapeut u Sprint Physiotherapy.

Tada tetiva na dnu vašeg stopala postaje iritirana ili upaljena.

"Nosite udobnu obuću, mekši potplat s dobrom potporom za luk i blagom potpeticom. I pokušajte da područje bude pokretljivo koliko vam bol dozvoljava", navodi.
 
Ozbiljni uzroci mogu biti fraktura stresa. Ako nakon otprilike tri sedmice bol ostane nepromijenjen ili se pogorša, možda je vrijeme da potražite savjet liječnika ili fizioterapeuta.

Noćno mokrenje

Nocturia, medicinski naziv za mokrenje tokom noći, pogađa više od polovine muškaraca i žena u dobi od 60 i više godina. Iako je uobičajeno s godinama, može ukazivati ​​na probleme s prostatom kod muškaraca.

To je također simptom raka prostate, zajedno s osjećajem da se mjehur nije u potpunosti ispraznio i da se napreže prilikom mokrenja.

Nokturija može biti uzrokovana i dijabetesom, koji povećava žeđ i odlazak u toalet. Previše tečnosti, posebno pića sa kofeinom, popodne ili uvečer, na primjer, može imati uticaja.

Predlaže se uzimanje diuretika ujutro i najmanje šest sati prije spavanja.
 
Osjetljivost zuba

Osjetljivost zuba može vas stalno uhvatiti tokom dana, čak i ako vas samo udari hladan nalet vjetra.

"Površina korijena nije prekrivena caklinom i porozna je, a ove pore će teći prema živcu, uzrokujući ovaj kratak, oštar, prolazan bol. Ovo se može popraviti korištenjem bilo koje uobičajene osjetljive paste za zube, a većina se može nanijeti topikalno na zahvaćeno područje nakon pranja zuba radi ciljanijeg pristupa. Upotreba električne četkice za zube također može pomoći u sprječavanju daljnje recesije desni", navodi.

Pušenje i loše navike za oralno zdravlje mogu uzrokovati povlačenje desni, kao i karijes.

"Kada postoji rupa u zubu, unutrašnja područja su izložena bakterijama i to može uzrokovati osjetljivost. Ovo se može pogoršati sa slatkom i kiselom hranom i pićima jer to omogućava bakterijama da napreduju. Kada dođe do propadanja, nažalost nikakvi kućni tretmani neće pomoći i savjetuje se posjet stomatologu", dodaje.
 
Nadutost

Dok je neka nadutost normalna, kao što je nakon obilnog obroka, redovno nadimanje može ukazivati ​​na problem.

Dr. Ann Nainan kaže da se može dogoditi da jedete određenu hranu koja stvara plinove u vašem želucu, ili ako ste progutali puno zraka dok jedete.

Također, možete imati zatvor ili netoleranciju na neku hranu. Dr Nainan kaže: "Ponekad mogu postojati ozbiljniji razlozi, poput upalne bolesti crijeva ili, rjeđe, raka."

Nadutost je ključni rani znak raka jajnika, a potencijalno i raka crijeva i želuca.

"Ako se često osjećate naduto, pogoršava se, gubite na težini ili imate dodatne simptome, kao što je krv u izmetu, najbolje je razgovarati sa doktorom", dodaje.