U nastavku pogledajte neke od savjeta koje u tom kontekstu preporučuje NY Post:
Režite hranu na manje dijelove
Rezanje hrane na manje komade čini da prevarimo svoj mozak na način da pomisli kako se na tanjiru nalazi više hrane, te nas natjera da pojedemo manje.
Istraživanja su pokazala kako, kad je jelo izrezano na manje komade, većina ljudi pojede 25 posto manje hrane. Rezanjem hrane stvaramo iluziju da konzumiramo više hrane, čime se prije stvara osjećaj sitosti.
Zamijenite ruke
Korištenje dominantne ruke (kod većine ljudi desne) u obavljanju svakodnevnih aktivnosti je nešto što radimo nesvjesno i o čemu vrlo malo razmišljamo. U pitanju je automatski obrazac koji je usađen u naš mozak, zbog kojeg je zapravo olakšana mogućnost da se prejedemo, budući da jedemo nesvjesno.
Ipak, ukoliko obrnete situaciju i počnete jesti sa rukom koja vam nije dominantna (za većinu ljudi je to lijeva ruka), na taj način ćete natjerati sebe da "ugasite autopilot", te obratite više pažnje na to što radite, kao i na količinu hrane koju unosite u sebe.
Raščistite haotičnu kuhinju
Kuhinju je potrebno držati što jednostavnijom, te je urediti u minimalističkom stilu, navode brojni stručnjaci, budući da upravo velika gužva u kuhinji podržava usvajanje negativnih navika, među kojima je i prejedanje.
Brojne su studije pokazale kako haotične i neuredne kuhinje sa sobom povlače još jednu lošu naviku - konstantno grickanje nezdravih grickalica.
Prestanite buljiti u telefon za vrijeme jela
Bilo da gledate neki video, visite na Facebooku, provjeravate mail ili igrate igricu - u pitanju su aktivnosti koje ne biste trebali obavljati dok jedete, budući da zbog toga možete unijeti više hrane nego što želite.
Obavljanje neke druge aktivnosti u toku jela, pokazalo se, fokus premješta sa hrane, te na taj način blokira osjećaj sitosti, čineći nas nesposobnima da osjetimo koliko smo zapravo hrane pojeli i da li nam je to dovoljno, prenosi Klix.ba.