Zdravlje

Spavate manje od pet sati noću? Liječnici upozoravaju na posljedice

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Spavate manje od pet sati noću? Liječnici upozoravaju na posljedice

Najmanje pet sati sna noću može smanjiti šanse starijih od 50 godina za razvoj više kroničnih zdravstvenih problema, kažu istraživači.

Loše zdravlje može poremetiti san, ali loš san također može biti upozorenje ili predstavljati rizik, kažu oni.

Postoje dokazi da san pomaže u obnavljanju, odmoru i pomlađivanju tijela i uma, ali ostaje nejasno zašto bi “zlatni broj sati sna” mogao biti važan.

Studija PLoS Medicine pratila je vezu zdravlja i sna britanskih državnih službenika. Svih oko 8.000 sudionika upitano je: Koliko sati prosječno spavate u tjednu? Neki su također nosili ručni sat za praćenje spavanja.

Tokom dva desetljeća praćenja provjeravani su na kronična stanja, uključujući dijabetes, rak i bolesti srca. Oni koji su spavali pet sati ili manje oko 50. godine života imali su 30 posto veći rizik od višestrukih bolesti od onih koji su spavali sedam sati.

Kraći san u dobi od 50 godina također je bio povezan s većim rizikom od smrti tijekom razdoblja istraživanja, uglavnom povezanim s povećanim rizikom od kroničnih bolesti. Stručnjaci općenito preporučuju oko sedam ili osam sati sna, kažu istraživači s University College London i Paris Cité University.

Zašto spavamo?

Znanstvenici ne znaju sa sigurnošću, ali je jasno da san pomaže mozgu u obradi sjećanja te je dobar za raspoloženje, koncentraciju i metabolizam.

San je također prilika da se mozak očisti od ‘otpada’.

Savjeti za dobar san

  • Umorite se tijekom dana tako što ćete biti zaposleni i aktivni, ali usporite pred spavanje.
  • Izbjegavajte dnevno drijemanje.
  • Uspostavite dobru noćnu rutinu i pobrinite se da vaša spavaća soba bude opuštajuća i pogodna za san. Postavite debele zavjese ili rolete za zamračivanje. Održavajte ugodnu temperaturu, odaberite posteljinu koja vas neće ometati, a izbjegavajte i druge distrakcije, poput gledanja u telefon dok se pripremate za spavanje.
  • Smanjite ili izbacite kofein i alkohol prije spavanja.
  • Ako ne možete zaspati, nemojte forsirati ili biti frustrirani. Ustanite i radite nešto opuštajuće, poput čitanja knjige. Zatim se vratite i ponovno pokušajte spavati.

Direktor Centra za spavanje u Surreyju, prof. Derk-Jan Dijk, rekao je za BBC News: “Ovaj rad potvrđuje da samo kratko spavanje nije dobro za nas. Općenito, nije zdravo, iako je za neke možda u redu. Veliko je pitanje zašto neki ljudi manje spavaju. Što je tome uzrok i možemo li išta učiniti u vezi s tim? Spavanje je faktor u načinu života koji se može promijeniti do određene mjere.”

Dugotrajno loše spavanje može ozbiljno utjecati na dobrobit vašeg zdravlja. Liječnici opće prakse sada rijetko propisuju tablete za spavanje, koje mogu imati ozbiljne nuspojave i izazvati ovisnost.

Ali problemi sa spavanjem često se mogu riješiti, zaključuje.

(N1)