Autoimune reakcije

Štitnjača i urtikarija mogu biti povezane, a evo i kako

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Štitnjača i urtikarija mogu biti povezane, a evo i kako
Foto: Ilustracija

Štitnjača, mala žlijezda smještena u prednjem dijelu vrata, igra ključnu ulogu u regulaciji različitih funkcija tijela, uključujući metabolizam, srčanu funkciju i raspoloženje. S druge strane, urtikarija, poznata je kožni poremećaj koji uzrokuje svrbežne i crvene osipne izbočine na koži. Iako se na prvi pogled čini da ovi problemi nisu povezani, postoji dublja veza između štitnjače i urtikarije koju je važno istražiti.

Povezanost između štitnjače i urtikarije

Autoimune reakcije

Često se događa da autoimune bolesti, poput Hashimotovog tireoiditisa ili Gravesove bolesti, pogađaju štitnjaču. Ove bolesti mogu uzrokovati upalu štitnjače i poremećaje u njenom funkcionisanju. Istodobno, autoimune reakcije mogu potaknuti i razvoj urtikarije, jer tijelo napada vlastite stanice i tkiva, uključujući i kožu.

Hormonska neravnoteža

Štitnjača proizvodi hormone koji igraju važnu ulogu u regulaciji imunološkog sstema i kožnih reakcija. Neravnoteža u proizvodnji tih hormona može dovesti do povećane osjetljivosti kože i pojave urtikarije.

Stres

Stres može imati negativan uticaj na štitnjaču i izazvati njezinu disfunkciju, što može rezultirati pojavom urtikarije. Osim toga, urtikarija može biti i psihološka reakcija na stres i tjeskobu povezanu s problemima štitnjače.

Alergijske reakcije

Osobe s problemima štitnjače često su osjetljivije na alergijske reakcije, što može dovesti do pojave urtikarije kao reakcije na određene alergene u okolini ili hrani.

Liječenje i upravljanje

Liječenje urtikarije kod osoba s problemima štitnjače zahtijeva holistički pristup koji uključuje upravljanje stanjem štitnjače i simptomima urtikarije.

To može uključivati:

terapiju hormonima: U slučajevima disfunkcije štitnjače, liječenje hormonima može pomoći u normalizaciji nivoa hormona i smanjenju simptoma urtikarije.

imunoterapiju: Za osobe s autoimunim bolestima štitnjače, imunoterapija može pomoći u smanjenju upalnih procesa i kontroliranju simptoma urtikarije.

promjene životnog stila: Zdrave prehrambene navike, redovna fizička aktivnost i smanjenje nivoa stresa mogu poboljšati opće zdravlje i smanjiti simptome urtikarije.