obratite pažnju

Studija otkrila potencijalnu opasnost: Mikrobi otporni na zračenje u mikrovalnoj

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Studija otkrila potencijalnu opasnost: Mikrobi otporni na zračenje u mikrovalnoj
Foto: Ilustracija

Korištenje mikrovalnih pećnica za brzo zagrijavanje hrane i napitaka svakodnevna je praksa za mnoge ljude. Međutim, nedavna studija može vas navesti da preispitate tu naviku, piše Daily Mail.

Istraživači iz Darwin Bioprospecting Excellence SL, startupa sa sjedištem u Paterni, Španija, otkrili su prisutnost mikrobnih sojeva otpornih na zračenje u mikrovalkama. Ono što je još alarmantnije je to što bi neki od tih mikroba mogli predstavljati ozbiljnu prijetnju za ljudsko zdravlje.

Prema Danielu Torrentu, jednom od autora studije, "Neke vrste mikroba pronađene u mikrovalkama, uključujući Klebsiella, Enterococcus i Aeromonas, mogu predstavljati rizik za ljudsko zdravlje."

Dok su prethodne studije pokazale da mikrobe mogu preživjeti u ekstremnim okruženjima, poput naftnih mrlja, industrijskih zapuštenih područja i čak Međunarodne svemirske stanice, sada se pokazalo da te bakterije mogu opstati i u mikrovalnim pećnicama.

Tim istraživača analizirao je uzorke iz 30 mikrovalki, uključujući one iz kućanstava, zajedničkih prostora kao što su menze, i laboratorija. Rezultati su otkrili 747 različitih rodova mikroba, pri čemu su se sojevi značajno razlikovali ovisno o lokaciji.

Kućne mikrovalke sadrže mikrobiom sličan onom u kuhinjskim površinama, dok laboratorijske mikrovalke obuhvaćaju bakterije otpornije na zračenje, objašnjava Torrent. U kućanstvima su dominantni mikrobi uključivali vrste poput Acinetobacter, Klebsiella i Pantoea, dok su u zajedničkim prostorima prevladavali rodovi kao što su Enterobacter i Janibacter.

Posebnu zabrinutost predstavljaju bakterije poput Klebsiella, Enterococcus i Aeromonas, koje su povezane s ozbiljnim bolničkim infekcijama, uključujući upalu pluća, infekcije krvotoka i gastrointestinalne bolesti.

Istraživači preporučuju redovito čišćenje mikrovalnih pećnica kako bi se smanjila mogućnost bakterijske kontaminacije. Preporučuje se korištenje razrijeđene otopine izbjeljivača ili komercijalnih dezinfekcijskih sredstava te čišćenje unutarnjih površina vlažnom krpom nakon svake upotrebe.