Znak upozorenja

Suha usta: Signal tijela koji ne biste smjeli ignorisati

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Suha usta: Signal tijela koji ne biste smjeli ignorisati
Foto: Ilustracija

Suha usta mogu biti više od samo nelagode ili dehidracije - često su i znakovi upozorenja na potencijalno ozbiljna zdravstvena stanja. Od dijabetesa do moždanog udara, ovo često zanemareno stanje može ukazivati na dublje probleme s vašim zdravljem. Otkrijte zašto bi trebali obratiti pažnju na suha usta i kako prepoznati njihove potencijalno ozbiljne uzroke.

Stomatolog Azad Eyrumlu iz Banning Dental Group ističe kako suha usta i loše oralno zdravlje mogu biti znak za bolesti poput dijabetesa, povećanog rizika od moždanog udara ili čak zaraze HIV-om."Suha usta mogu biti znak da negdje drugo u organizmu nešto nije u redu. To se može manifestirati simptomima kao što su ljepljivi osjećaj u ustima, suho ili bolno grlo, poteškoće sa žvakanjem ili gutanjem ili čak loš zadah. Određena zdravstvena stanja poput moždanog udara, dijabetesa ili Alzheimerove bolesti mogu se uočiti na ovaj način, a ovi simptomi također mogu biti pokazatelj autoimunog poremećaja poput HIV-a ili Sjogrenovog sindroma", rekao je.

On je dodao da stomatolozi ne brinu samo o vašem oralnom zdravlju, već da i uočavaju i druge probleme kada je riječ o zdravlju.

"Od vitalne je važnosti pažljivo paziti na vlastito zdravlje i ako primijetite stalne simptome suhih usta, morate to naglasiti svom liječniku opće prakse", objasnio je.

Dakle, suha usta mogu biti znak upozorenja za: dijabetes, moždani udar, HIV, Alzheimerovu bolest i Sjogrenov sindrom.

Inače, stanje u kojem naše žlijezde ne uspijevaju proizvesti dovoljno sline za održavanje vlage u ustima poznato je kao kserostomija. Iako možda nikada nećemo uzeti u obzir njegovu važnost, naša pljuvačka igra ključnu ulogu u našem oralnom zdravlju jer pomaže neutralizovati kiseline koje proizvode bakterije i također ispire čestice hrane.

Također, ključan je za sprječavanje karijesa, a sadrži i važne enzime koji pomažu u probavnom procesu, osiguravajući da naše tijelo dobije potrebne vitamine i hranjive tvari.

Dalje se savjetuje da posjetite stomatologa svakih šest mjeseci kako biste provjerili je li vaša oralna higijena u dobrom stanju i kako biste pratili razvoj problema. Stručnjaci preporučuju redovno pranje zubi zubnim pastama koje sadrže fluor dva puta dnevno i u trajanju od dvije minute, kao i redovito čišćenje zubnim koncem i korištenje vodice za ispiranje usta.