zajedno 2024.

U Tuzli održana šetnja za osobe sa autizmom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
U Tuzli održana šetnja za osobe sa autizmom
Foto: CuvajZdravlje.ba

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, danas je u Tuzli organizovana šetnja za djecu i osobe sa autizmom „zaJEDNO 2024.“  Roditelji, djeca i osobe sa invaliditetom, organizacije, građani su prošetali kroz grad ukazujući na to da je potrebna veća pažnja osobama sa autizmom, ali i svim drugim osobama sa nekom vrstom invaliditeta.

Među njima je i Mirjana Pranjić Jusufović, majka 11- godišnjeg Benjamina. Kaže da je vrlo rano primjetila da njen sin ima poremećaj.

„Počela sam vaditi nalaze. Pitali su me jesam li kategorisala dijete. Rekla sam da nisam. Onda sam počela vaditi nalaze na to i sve što treba. Kategorisala sam ga i stavljena mu je 100 % invalidnost prve grupe. Međutim, ima višestruke smetnje, poremećaje u ponošanju. Ne znam ni ja više koje su“- ispričala je ova majka.

Danas je potpisana i peticija kojom se traži hitna sjednica Federalne vlade zbog Prijedloga zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom u FBiH. Najviše primjedbi ide na revizije rješenja i primanje invalidnine.

„Ponovo se ide na to da će biti osnovica definisana i fiksirana na 495 KM i to bi nas vratilo u onu situaciju od 2009. godine kada smo imali neku fiksnu osnovicu, a u nacrtu tog zakona, osnovica je bila 80% minimalne plate. Onda su planirali da idu na verifikaciju svih rješenja pa i stalnih, a gdje će posebno na udaru biti djeca sa neurorazvojnim teškoćama i autizmom jer bi tu došlo sigurno do izbacivanja većeg broja djece iz prve grupe koja ima pravo na tuđu njegu i pomoć“- objasnio je Vahidin Nurkić, otac djeteta sa invaliditetom i predsjednik Udruženja građana „Imam pravo“ Lukavac.

Sukob nadležnosti između kantona i Federacije, poseban je problem za roditelje, upozorava Edo Čelebić, otac djeteta sa autizmom i predsjednik Vijeća roditelja Zavoda „Mjedenica“ Sarajevo.

„Uzmite u obzir jednu porodicu koja ima, recimo, dvoje ili troje djece, a od kojih je jedno sa autizmom, da vi trebate biti vrhunski pravnik da biste se vi uopšte izborili za neka svoja osnovna prava“- upozorava Čelebić i dodaje da je sve manje stručnog kadra za rad sa njihovom djecom te da država i o tome ne vodi računa.

„Mislim da bi ovo društvo u cijelini trebalo mnogo više uraditi, prije svega, da se porodice djece sa autizmom, razumiju i da im se omogući da žive kvalitetniji život nego što ga žive. Nas ima koji smo spremni se boriti se, uraditi sve što je do nas i u saradnji sa vlastima i vršeći neku vrstu pritiska na njih i da se borimo za ono što su naša osnovna prasva“- zaključio je Čelebić.

Nadu da je napravljen neki iskorak za djecu i soobe sa autizmom daje činjenica da je u Tuzli ove godine otvoren Centar za autizam „Meho Sadiković“ kao jedini u BiH. Moderno je opremljen i trenutno ima 20 korisnika, a broj će se povećavati u skladu sa stručnim kadrom i prostornim kapacitetima.