Zaštitite se

Upozorenje za turiste: Virus Zapadnog Nila na Mediteranu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Upozorenje za turiste: Virus Zapadnog Nila na Mediteranu
Foto: Ilustracija

Turisti koji putuju na odmor u južne dijelove Europe trebali bi biti svjesni potencijalne opasnosti od virusa Zapadnog Nila, nakon nedavnih slučajeva u Italiji i Španiji.

Širenje virusa Zapadnog Nila

U Sevilli, Španija, i Modeni, Italija, zabilježene su infekcije virusom Zapadnog Nila, što je potaklo zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zdravstvenim vlastima. Ovaj virus, koji se prenosi komarcima, često ne uzrokuje simptome kod većine ljudi. Međutim, oko 20 posto zaraženih može razviti groznicu praćenu bolovima u tijelu, povraćanjem i osipom na koži.

Potencijalni rizici i zdravstveni učinci

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), kod jedne od 150 osoba zaraženih virusom Zapadnog Nila može se razviti teška neurološka bolest. Ova bolest može uzrokovati slabost mišića, napade i druge ozbiljne neurološke simptome.

Uticaj klimatskih promjena

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) ističe da su povoljni klimatski uvjeti možda doprinijeli ranom prijenosu virusa Zapadnog Nila ove godine. To ukazuje na širi problem rasta broja komaraca koji prenose bolesti poput Zika virusa, otkrivenih u 26 europskih zemalja.

Značaj preventivnih mjera

Turisti su pozvani na poduzimanje odgovarajućih mjera zaštite od uboda komaraca, kao što su upotreba repelenata, nošenje dugačkih rukava i hlača te izbjegavanje boravka na otvorenom u sumrak i zoru, kada su komarci najaktivniji.