Simptomi i Savjeti za Muškarce

Važnost rane detekcije raka prostate je ključno, a ovo su mogući indikatori

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Važnost rane detekcije raka prostate je ključno, a ovo su mogući indikatori
Foto: Ilustracija

Rak prostate je često dijagnosticirani rak među muškarcima, utičući na otprilike jednog od osam muškaraca tokom njihovog života. Rano otkrivanje može značajno poboljšati prognozu bolesti. Zbog toga se preporučuje da muškarci, posebno oni stariji od 40 godina, budu pažljivi na bilo kakve promjene u svojim mokrenjem navikama.

Onkolog dr. Jiri Kubes ističe važnost ovog ranog upozorenja kao ključnog u prepoznavanju problema.

"Kao i kod svake promjene u tijelu, važno je pažljivo pratiti svoje simptome i što je prije moguće konsultovati se s doktorom opće prakse. Ponekad simptomi mogu biti benigni, ali je važno potražiti stručni savjet ako postoje bilo kakve sumnje. Glavni znakovi upozorenja uključuju pojačanu potrebu za mokrenjem tokom dana i noći, spor protok urina ili osjećaj nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura", rekao je dr. Kubes za Daily Express. Dodaje da se u nekim slučajevima može primijetiti krv u urinu te osjećaj nelagode prilikom sjedenja.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), rak prostate obično ne uzrokuje simptome sve dok tumor ne naraste dovoljno da stisne uretru i ometa normalni protok urina.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je brzo reagovati i kontaktirati svog doktora zbog daljnjih savjeta i pregleda. Ranija dijagnoza može značajno poboljšati ishode liječenja ove ozbiljne bolesti.