Medicinski izvještaji o glavoboljama od crvenog vina datiraju još iz rimskog doba.
Mnoge komponente crvenog vina su optužene da izazivaju glavobolju, ali nova istraživanja pokazuju da je najvjerovatniji krivac onaj koji su mnogi istraživači predvidjeli.
Sulfiti su popularni krivci otkako je njihovo označavanje na američkim vinima postalo obavezno 1990-ih.
Međutim, nema mnogo dokaza koji povezuju sulfite direktno sa glavoboljom, a druga hrana sadrži nivoe koji se mogu uporediti sa vinom bez istih efekata. Bijela vina takođe sadrže istu količinu sulfita kao i crvena vina.
Neki ljudi krive biogene amine za glavobolju od crvenog vina. To su azotne supstance koje se nalaze u mnogim fermentisanim ili pokvarenim namirnicama i mogu izazvati glavobolju, ali količina u vinu je premala da bi bila problem, piše The Conversation.
Tanin je dobra pretpostavka, jer bijela vina sadrže samo male količine, dok crvena sadrže značajne količine.
Ali u ljusci i sjemenkama crvenog grožđa ima mnogo drugih fenolnih jedinjenja, osim tanina kojih nema u bijelim vinima, pa bi svako od njih mogao biti kandidat za krivca.
Neki ljudi dobijaju crvenu, rumenu kožu kada piju alkohol, a crvenilo je praćeno i glavoboljom. Ova glavobolja je uzrokovana usporavanjem metabolizma dok tijelo razlaže piće, prenose Nezavisne novine.
Enzimski testovi pokazuju da kvercetin glukuronid ometa metabolizam alkohola u tijelu. Ovaj poremećaj znači da višak acetaldehida cirkuliše, izazivajući upalu i glavobolju.