Prema podacima naučnika sa Univerziteta Kalifornija, Amerikanci rođeni u drugom dijelu 20. vijeka imali su znatno veće šanse za nakupljanje suvišnih kilograma, bez obzira na stepen genetskog rizika za gojaznost.
Glavni uzroci toga leže u većoj dostupnost jeftine visokokalorične hrane i sve manjoj fizičkoj aktivnosti kod većine ljudi.
To je dovelo do povećanja rizika za gojaznost i kod osoba koje bi zbog genetskih predispozicija u normalnim okolnostima imale manje izglede za nakupljanje suvišnih kilograma.
U novom istraživanju korišteni su podaci za oko 8.800 osoba rođenih od 1900. do 1958. godine, prenose NN.
Naučnici su pri analizi rizika za gojaznost uzeli u obzir i eventualnu prisutnost 29 genetskih verzija povezanih s viškom kilograma.
Pokazalo se kako ove verzije gena utiču na samo oko jedan odsto varijacije indeksa tjelesne mase.
(Čuvajzdravlje)