Zdravstvene dobrobiti boravka u prirodi

Korisni savjeti

Boravak u prirodi može poboljšati zdravlje i smanjiti stres. Možete kampirati ili samo šetati.

Bolje ćete disati

Zagađen zrak može biti okidač za alergijske reakcije i ostale respiratorne bolesti. Koncentracija zagađenog zraka i do pet puta je veća u zatvorenim prostorima.

Najkorisniji savjeti za putovanja, visoke temperature i boravak u prirodi

Studija provedena 2016. godine otkriva kako ispitanici, koji su živjeli u zelenom okolišu, imaju i do 34 posto manje šanse da će umrijeti od respiratornih bolesti.

Bolje ćete spavati

Kako bi vaš unutarnji sat radio kako treba, potreban je utjecaj dnevnog svjetla pa ćete boravkom u prirodi ići ranije u krevet jer čete osjećati umor, brže ćete zaspati i san će biti kvalitetniji.

Smanjit će se simptomi depresije

Sunce će poboljšati raspoloženje, smanjiti osjećaj umora i simptome depresije. Terapija svjetlosti se danas često koristi kako bi se tretirali simptomi depresije, a ako patite od sezonskih depresija, poboljšanje ćete osjetiti kroz par dana.

Istraživanja su pokazala da će kod osoba koje pate od jakih depresija do poboljšanja doći kroz nekoliko tjedana.

Više motivacije za vježbanje

Ako odlučite vježbati na otvorenom računajte na više motivacije u budućnosti jer je u novom okruženju lakše i zanimljivije vježbati.

Manje ćete se umarati. Naime, prema istraživanju iz 2013. godine, osobe koje vježbaju na otvorenom imaju manje problema s vježbama jakog intenziteta.

Jači imunološki sistem

Virusi uvijek prijete, ali nećete ih lako “pokupiti” u šumi jer će cirkulacija zraka smanjiti prisutnost virusa u zraku. Prema istraživanju od prošle godine šanse da ćete se zaraziti su 18 puta veće u zatvorenom prostoru.

Zatim, boravak u prirodi će omogućiti imunološkom sistemu da radi kako treba, što će ga i pripremiti na borbu protiv mogućih infekcija u budućnosti.

 

(Čuvajzdravlje.ba)