Zdravstvene prednosti aloe vere

Poznato je da gel aloe vere ublažava opekline od sunca i pomaže u zacjeljivanju rana. Ali ova biljka ima puno širi spektar namjene.

Radi se o biljci koja ima dugu povijest korištenja u medicinske svrhe, a datira još iz starog Egipta. Danas se aloe vera uzgaja u tropskim klimama diljem svijeta.

Ublažavanje žgaravice

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je probavni poremećaj koji često dovodi do žgaravice. Pregled iz 2010. sugerirao je da bi konzumacija aloe vere mogla smanjiti ozbiljnost GERB-a. Također može olakšati druge probleme vezane uz probavu. Niska toksičnost biljke čini je sigurnim i nježnim lijekom za žgaravicu.

Održavanje svježine proizvoda

Studija iz 2014. koju je objavio Cambridge University Press proučavala je biljke rajčice obložene gelom aloe. Izvješće je pokazalo dokaze da je premaz uspješno blokirao rast mnogih vrsta štetnih bakterija na povrću. Slični rezultati pronađeni su u drugoj studiji s jabukama.

Alternativa vodici za ispiranje usta

U studiji iz 2014. objavljenoj u Ethiopian Journal of Health Sciences, istraživači su otkrili da je ekstrakt aloe vere sigurna i učinkovita alternativa tekućinama za ispiranje usta na bazi kemikalija. Prirodni sastojci biljke, koji uključuju zdravu dozu vitamina C, mogu blokirati plak. Također može pružiti olakšanje ako imate problem s krvarenjem i oticanjem desni.

Snižavanje šećera u krvi

Konzumiranje dvije žlice soka aloe vere dnevno može uzrokovati pad razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2, prema studiji objavljenoj u Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacy. To bi moglo značiti da bi aloe vera mogla imati budućnost u liječenju dijabetesa. Ove rezultate potvrdila je još jednom studijom.

Prirodni laksativ

Aloe vera se smatra prirodnim laksativom. Tim nigerijskih znanstvenika proveo je studiju na štakorima i otkrio da gel napravljen od tipičnih sobnih biljaka aloe vere može ublažiti zatvor.

Briga o koži

Možete upotrijebiti aloe veru za čišćenje i hidrataciju kože. To može biti zato što biljka uspijeva u suhim, nestabilnim klimama. Kako bi preživjela u teškim uvjetima, lišće biljke pohranjuje vodu.

Potencijal za borbu protiv raka dojke

Nova studija objavljena u Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine proučavala je terapeutska svojstva aloe emodina, spoja u lišću biljke. Međutim, potrebno je više studija za daljnji napredak ove teorije, piše Index.hr.

Čuvajzdravlje.ba