Jednostavni trikovi

Dijetetičarka otkrila zdrave načine za mršavljenje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Dijetetičarka otkrila zdrave načine za mršavljenje
Foto: Ilustracija

Kristen Carli, dijetetičarka, otkrila je jednostavan trik koji može pomoći u skidanju kilograma u ovoj eri modernih dijeta i inovativnih planova obroka. Prema njoj, ključ je u redovitom konzumiranju hranjivih obroka i međuobroka svakih nekoliko sati. To je, kako tvrdi, najbolji trik za postizanje cilja mršavljenja.

"Ovaj pristup nije važan samo za gubitak težine - radi se također o održavanju vašeg tijela zdravim", rekla je za Eat This, Not That.

Konzumiranje uravnoteženih obroka znači uključivanje raznovrsne hrane iz različitih skupina u odgovarajućim obrocima kako bismo osigurali da dobivamo sve hranjive tvari koje naše tijelo treba.

Uravnoteženi obrok obično uključuje izvor proteina (poput nemasnog mesa, ribe ili graha), ugljikohidrata (cjelovitih žitarica, voća i povrća) i zdravih masti (orašastih plodova, sjemenki ili avokada). Ove komponente rade zajedno kako bi tijelu dale energiju, podržale rast i oporavak mišića te održale cjelokupno zdravlje.

Ovakav pristup može spriječiti pad energije i prejedanje
Jedenje tokom dana, svakih nekoliko sati, pomaže u održavanju stabilnog nivoa  šećera u krvi i održava naš metabolizam aktivnim. U usporedbi s konzumiranjem svih kalorija odjednom, ovaj pristup može spriječiti pad energije i prejedanje te podržati kontrolu težine.

"Započnite s planiranjem obroka unaprijed kako biste lakše birali zdrave stvari tokom dana. Pobrinite se da sadrže mješavinu ugljikohidrata, proteina i zdravih masti", kaže dijetetičarka.

Odlične opcije za doručak su zobena kaša s orašastim plodovima i voćem ili jaja s tostom od cjelovitih žitarica i avokadom. Za međuobroke možemo posegnuti za opcijama poput grčkog jogurta s bobičastim voćem ili mrkve s humusom.

"Nastojte jesti svaka tri do četiri sata kako biste održali stabilan nivo energije i izbjegli pretjeranu glad. Ne zaboravite slušati znakove gladi vašeg tijela i prilagoditi veličinu porcija u skladu s tim", zaključila je Carli, piše Index.