tradicionalna medicina

Čajna mješavina za jetru i žuč po receptu čuvenog travara

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Čajna mješavina za jetru i žuč po receptu čuvenog travara
FOTO: Ilustracija

Jetra i žučna kesa su ključni organi u procesu varenja i detoksikacije organizma, a njihovo zdravlje često zna da bude narušeno nezdravim načinom života, stresom ili nepravilnom ishranom.

U tradicionalnoj medicini, biljni čajevi su se vijekovima koristili kod problema s jetrom i žuči, jer pojedno bilje pomaže u eliminaciji toksina, stimuliše varenje i smanjuje upalne procese u organizmu.

Jedan takav recept otkriva poznati travar Miroslav Hadži Vasić.

Napomena: Prije upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim ljekarom.

Čaj za jetru i žuč

Potrebno je

- nana
- maslačak
- kičica
- lijeska
- cikorija
- petrovac
- kantarion
- podubica
- kopriva
- kore krušine

Prvo se pravi mješavina sušenih biljaka - nane, maslačka, kičice, lijeske, cikorije, petrovca, kantariona, podubice, koprive i kore krušine. Za dnevnu dozu, u litar ključale vode dodaju se četiri kašike ove biljne mješavine. Nakon što se čaj poklopi, potrebno je da odstoji 30-45 minuta. Procijedite i pijte nezaslađeno tokom dana, uvijek prije jela. Važno je napomenuti da se čaj ne smije podgrijavati, prenosi Kurir.

“S obzirom na to da je lečenje jetre i žuči dugotrajan proces i zahteva poseban režim izhrane, neophodna je i dijetalna hrana. Posebno treba jesti što više salate i variva, recimo od koprive i maslačka, kad su u sezoni”, poručuje fitoterapeut Vasić.