šteti zdravlju

Cimet može biti veoma opasan: Nekim ljudima se ne preporučuje u ishrani

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Cimet može biti veoma opasan: Nekim ljudima se ne preporučuje u ishrani
FOTO: Ilustracija

Kumarin može da ošteti jetru i dodatno pogorša već postojeće probleme

Cimet je mnogo više od običnog začina, on je prava prirodna apoteka – koristi se u borbi protiv raka i gojaznosti, a poznato je i da uspešno reguliše krvni pritisak. Ali, sa njim morate da budete obazrivi jer cimet može da bude pravi otrov za jetru i nikako se ne preporučuje trudnicama.

Iako je cimet mnogima omiljeni začin, u pojedinim slučajevima morate da budete oprezni, prenosi Krstarica.

Jedan od sastojaka ovog začina, kumarin, može da bude toksičan za jetru kod nekih ljudi. Kineski kasija cimet sadrži do jedan odsto kumarina, dok cejlonski ima znatno manje, oko 0,004 odsto. Zato, uzimanje više od dvije kašičice kasija cimeta dnevno može da premaši preporučeni, bezbjedni nivo.

Kumarin može da ošteti jetru i dodatno pogorša već postojeće probleme sa tim organom.

Pažljivo sa ljekovima za razređivanje krvi

Kumarin je sastavni deo nekoliko lijekova za razrjeđivanje krvi, i zbog toga je potrebno voditi računa da se ne unese prevelika količina u organizam.

Čirevi u ustima

Ako su čirevi u ustima česta pojava kod vas, savjet je da izbjegavate cimet jer bi mogao da izazove alergijsku reakciju.

Trudnice

Cimet može da izazove prerani porođaj ili kontrakcije materice. Čak i posle porođaja se preporučuje da se prvo posavjetujete sa doktorom prije konzumacije cimeta.

Dijabetes

Poznato je da cimet snižava nivo šećera u krvi, međutim, ako koristite lijekove za dijabetes onda morate da ga izbjegavate. Sastojci iz cimeta u kombinaciji sa lijekovima za dijabetes mogu da previše snize nivo šećera, što može da dovede nesvjestice i vrtoglavice, prenosi timesofindia.indiatimes.com.