Dvije zdrave namirnice od kojih se ipak možete udebljati

Iako dijete sa malo ugljenih hidrata često dovode do gubitka težine, važno je znati da neke namirnice s niskim udjelom ugljenih hidrata mogu doprinijeti povećanju tjelesne mase ako se konzumiraju u velikim količinama.
Namirnice poput avokada, maslina, orašastih plodova i sjemenki bogate su hranjivim tvarima, ali su također i kalorične, što može dovesti do debljanja ako se jedu u prekomjernim količinama.
Stručnjaci upozoravaju na dvije popularne namirnice sa niskim sadržajem ugljenih hidrata koje mogu doprinijeti povećanju tjelesne mase ako ih konzumirate bez ograničenja.
Slani orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi i sjemenke imaju brojne zdravstvene prednosti, ali gastroenterolog i bariatrijski kirurg dr. Harsh Sheth upozorava da slane verzije mogu negativno utjecati na ravnotežu tekućina u tijelu i uzrokovati nadimanje.
"Njihov visokokalorični profil može biti dodatno pojačan natrijem, što može dovesti do prekomjerne konzumacije i otežati mršanje. Smanjenje unosa natrija pomaže u održavanju zdrave ravnoteže elektrolita, smanjuje nadutost i zadržavanje vode te pomaže u boljoj regulaciji apetita", kaže dr. Sheth.
Nutricionistica Sherry Berger ističe da su "orašasti plodovi i puteri od orašastih plodova izvrstan izvor zdravih masti, proteina i vlakana, ali ako ih jedemo bez mjere, lako možemo unijeti više od 800 kalorija u samo jednoj užini."
Umerenost je ključna – uključivanje orašastih plodova u uravnoteženu prehranu može obezbijediti dragocjene hranjive tvari bez ometanja ciljeva mršavljenja.
Punomasni mliječni proizvodi
Punomasni mliječni proizvodi, kao što su punomasno mlijeko, sir i maslac, sadrže vrlo malo ugljenih hidrata u odnosu na proteine i masti. Međutim, njihov visok udio zasićenih masti može povećati razinu LDL kolesterola, što može povećati rizik od upala i smanjiti osjetljivost na inzulin.
"Zasićene masti, koje se nalaze u proizvodima poput punomasnog mlijeka, sira i maslaca, povećavaju LDL kolesterol, podstiču upale i smanjuju osjetljivost na inzulin – tri faktora koji povećavaju rizik od dijabetesa, a također doprinose debljanju", zaključio je dr. Sheth.