Imate više energije

Evo kako vaše tijelo reaguje ako konzumirate banane svakodnevno

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo kako vaše tijelo reaguje ako konzumirate banane svakodnevno
Foto: Ilustracija

Ako kombinujete banane sa zdravim masnoćama ili proteinima, kao što su bademi ili grčki jogurt, to će stabilzovati oslobađanje energije, čime se održava ravnoteža šećera u krvi.

Banane su izvrsna prehrambena opcija, a svakodnevno konzumiranje može biti korisno za vašu prehranu. One su bogate hranjivim tvarima, zasitne, pružaju značajan izvor kalija, antioksidansa i vlakana. Osim toga, redovito konzumiranje banana može smanjiti rizik od hroničnih bolesti i poboljšati opšte zdravlje probavnog sistema.

Imate više energije

Banane pružaju vašem tijelu dobar izvor ugljikohidrata, koji predstavljaju ključno gorivo za proizvodnju energije. Također su bogate vitaminima B skupine, uključujući B3, B6 i B12, koji pomažu enzimima u oslobađanju energiju iz ugljikohidrata i čine je dostupnom organizmu.

Preporučuje se konzumiranje banana kao dijela zdravog obroka ili međuobroka, a najbolje ih je jesti u kombinaciji sa zdravim mastima ili proteinima. Ovo spajanje smanjuje brzu probavu ugljikohidrata i sprječava nagli skok šećera u krvi, održavajući stabilan izvor energije.

Održavate zdravu težinu

Ako uključite banane u uravnoteženi obrok, stvorit će osjećaj sitosti i zadovoljstva, smanjujući vjerovatnost da posegnete za grickalicama.

Iako nema konkretnih dokaza o tome da banane izravno doprinose procesu mršavljenja, one su praktična i lako dostupna opcija koja se jednostavno može integrisati u prehrambeni plan usmjeren održavanju vitke linije ili gubitku težine. Prema istraživanju iz 2023. u "Frontiers in Nutrition", povećanje unosa vlakana putem voća i povrća povezano je s boljim rezultatima u procesu mršavljenja.

Poboljšavate rad srca

Banane su izvrstan izvor kalija, pri čemu jedna srednje velika banana sadrži oko 420 mg kalija, što čini 9% preporučenog dnevnog unosa.

Kalij se nalazi u svim tkivima tijela i ključan je za normalno funkcioniranje ćelija, posebno za zdravlje srca. DASH dijeta, preporučena osobama s dijagnozom ili rizikom od bolesti srca, naglašava povećanje unosa kalija iz voća i povrća.

Unos kalija kroz prehranu doprinosi smanjenju krvnog pritiska. S obzirom na to da visoki krvni pritisak predstavlja jedan od glavnih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti, redovna konzumacija namirnica bogatih kalijem važan je aspekt zdravog životnog stila.

Smanjujete rizik od hroničnih bolesti

Jedna manje poznata činjenica o bananama je njihovo bogatstvo spojevima s antioksidativnim svojstvima, što potvrđuje istraživanje iz 2022. godine objavljeno u časopisu "International Journal of Food Properties".

Osim toga, prema članku iz 2019. godine u časopisu "Journal of Food Science and Technology", "banane pokazuju veći antioksidativni kapacitet od mnogih vrsta bobičastog voća, začinskog bilja i povrća". To ukazuje na mogućnost da banane pomažu u smanjenju negativnih učinaka oksidativnog stresa na tijelo.

Oksidativni stres može izazvati upale i oštetiti tkiva u tijelu. Ako se takvo stanje nastavi tokom starenja, može dovesti do hroničnih upala, koje su poznate pokretači različitih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa, raka i drugih.