Zdrav slatkiš

Evo koja delicija može pomoći u zaštiti od dijabetesa i pretilosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo koja delicija može pomoći u zaštiti od dijabetesa i pretilosti
Agencije

Mnogi liječnici ne preporučuju jesti čokoladu jer može izazvati razne bolesti. Međutim, tamna čokolada, naprotiv, vrlo je korisna za tijelo. Sadrži polifenole, biološki aktivne spojeve koji pomažu u borbi protiv raznih bolesti.

Prema Food Bioscience, polifenoli su prirodne tvari koje biljnu hranu čine gorkom. Tamna čokolada posebno je bogata polifenolima. Kada jedemo gorku hranu, polifenoli aktiviraju receptore gorkog okusa na jeziku, što pokreće lanac reakcija u tijelu.

Naučnici su došli do otkrića da tijelo počinje proizvoditi određene hormone kada se u gastrointestinalnom traktu aktiviraju receptori za gorčinu. Istraživači vjeruju da ti hormoni mogu zaštititi od razvoja dijabetesa tipa 2 i pretilosti, prenosi Index.hr.

Prema stručnjacima, polifenoli, koji su dobri za zdravlje, nalaze se u tamnoj čokoladi, ali i u raznim biljnim proizvodima, na primjer u jabukama, bobičastom voću, brokuli, mrkvi, ljutim papričicama, zelenom čaju, lanenim sjemenkama, maslinovom ulju i zobenim pahuljicama.