Istraživanje

Ova hrana može smanjiti rizik od demencije, čak i kod ljudi sa kardiometaboličkim stanjima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ova hrana može smanjiti rizik od demencije, čak i kod ljudi sa kardiometaboličkim stanjima
Foto: Ilustracija

Nova studija naglašava snažan uticaj ishrane na zdravlje mozga, otkrivajući da redovna konzumacija antiinflamatorne hrane može smanjiti rizik od demencije za impresivnih 31 posto.

Ovo otkiće naglašava kritičnu vezu između onoga što jedemo i zdravlja našeg mozga kako starimo.

Ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima ne samo da se bori protiv upale, već i podržava kognitivne funkcije poboljšavanjem protoka krvi, smanjenjem oksidativnog stresa i hranjenjem moždanih ćelija, prenosi B92.

Studija, objavljena u ponedjeljak u časopisu JAMA Netvork Open, navodi da se to vidi čak i kod ljudi kojima je već dijagnostikovana kardiometabolička stanja kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca ili moždani udar.

"Praćenje antiinflamatorne dijete je povezano sa manjim rizikom od demencije, čak i kod ljudi sa kardiometaboličkom bolešću koji su već pod povećanim rizikom od demencije."

Iako je studija opservaciona i ne može da utvrdi uzrok i efekat, skeniranje mozga učesnika koji su pratili antiinflamatornu dijetu otkrilo je značajno niže nivoe biomarkera povezanih sa neurodegeneracijom i vaskularnim povredama.

Inflamatorna ishrana obično uključuje hranu koja podstiče upalu u telu, kao što su prerađeno meso, rafinisani ugljeni hidrati, slatke grickalice i hranu bogatu nezdravim mastima kao što su trans masti i zasićene masti.

Nasuprot tome, antiinflamatorna dijeta naglašava cijelu hranu bogatu hranljivim materijama koja pomaže u smanjenju upale. Ovo uključuje puno voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i zdravih masti poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju i masnoj ribi. Ove namirnice su bogate antioksidansima, vlaknima i esencijalnim hranljivim materijama koje podržavaju opšte zdravlje i bore se protiv upale na ćelijskom nivou.

Pored izbora u ishrani, određene životne navike takođe mogu doprinijeti hroničnoj upali. Smanjeno kretanje, hronični stres, loš kvalitet sna i pušenje su zapaljivi faktori načina života koji mogu pogoršati efekte nezdrave ishrane.