Superhrana

Evo zašto biste pistacije trebali češće jesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo zašto biste pistacije trebali češće jesti
Foto: Ilustracija

Pistacije su više od samo ukusnog zalogaja - one su superhrana s mnogim zdravstvenim prednostima. Ako još uvijek niste sigurni jesu li ovi orašasti plodovi pravi izbor za vas, evo pet ključnih razloga zašto biste trebali razmisliti o uključivanju pistacija u svoju prehranu.

Za zdravo srce

Pistacije su prava blagodat za vaše srce. Bogate antioksidansima kao što su beta-karoten i gama-tokoferol (oblik vitamina E), ovi orašasti plodovi pomažu u snižavanju holesterola i krvnog pritiska, smanjujući rizik od srčanih bolesti.

Potpora mršavljenju

Iako su bogate mastima, pistacije imaju malo kalorija, što ih čini savršenim zalogajem za kontrolu težine. Njihov visok udio proteina i vlakana pomaže povećati osjećaj sitosti, što može rezultirati smanjenjem ukupnog unosa kalorija i dugoročnom podrškom mršavljenju.

Zdravlje probavnog sistema

Zahvaljujući vlaknima, redovna konzumacija pistacija potiče zdravu probavu. Ovi orašasti plodovi pomažu u poboljšanju redovitosti pražnjenja crijeva i podržavaju korisne bakterije u crijevima.

Kontrola nivoa šećera u krvi

Pistacije imaju nizak glikemijski indeks i bogate su antioksidansima, karotenoidima i fenolnim spojevima koji mogu pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Zaštita vida

Lutein i zeaksantin, antioksidansi prisutni u pistacijama, ključni su za zdravlje očiju. Ovi spojevi pomažu u zaštiti očiju od oštećenja uzrokovanih plavim svjetlom i sprečavaju degeneraciju povezanu sa starenjem.