Ishrana bogata vlaknima može pomoći kod rješavanja zdravstvenih problema mnogih ljudi
Nedavno objavljeno istraživanje u časopisu Nature pokazalo je kako prehrambena vlakna mogu utjecati na tjelesne markere i smanjiti rizik od artritisa.
Kako prenosi Eating Well, naučnici su koristili podatke prikupljene u sklopu Nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku od 2011. do 2020. godine.
U konačnu analizu bilo je uključeno više od 15 hiljada ispitanika. Rezultati istraživanja pokazali su da što su ispitanici jeli više vlakana, manja je bila vjerovatnoća da će prijaviti dijagnozu reumatoidnog artritisa. Kako bi došli do rezultata, koristili su prehrambeni indeks (DII) kako bi prikazali vezu između unosa i upale.
Međutim, samo konzumiranje puno povrća ne znači nužno da se artritis neće razviti kod određenih pojedinaca. Kako prenosi Eating Well, rezultati provedenog istraživanja ne pokazuju da vlakna iz voća i povrća mogu spriječiti nastanak reumatoidnog artritisa. Čini se da su neke cjelovite žitarice bolje utjecale na status artritisa kod ispitanika.
Ljudi koji su jeli najviše vlakana od žitarica pokazali su 25-postotno smanjenje prevalencije reumatoidnog artritisa, a nisu prijavili količinu koja je prevelika kada je u pitanju prevencija reumatoidnog artritisa. Osim toga, cjelovite žitarice mogu ponuditi dodatne zdravstvene dobrobiti poput stabilnijeg nivoa energije, boljeg zdravlja srca i poboljšane probave.
Preporučuje se uvrstiti u prehranu konzumaciju proizvoda od cjelovitog zrna pšenice i cjelovitih žitarica, poput smeđe riže, kvinoje, kukuruznog brašna, bulgura, zobi ili heljde, u što većoj količini.