Bitna je razlika

Je li bolje prati ruke hladnom ili toplom vodom?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Je li bolje prati ruke hladnom ili toplom vodom?
Važno je znati

Temeljno pranje ruku sapunom i vodom uklanja vidljivu nečistoću te smanjuje broj mikroorganizma, smanjujući i rizik nastanka zarazne bolesti.

Potvrdila su to brojna istraživanja. No, često možemo čuti u okruženju, ali i od naših starijih, da je bolje koristiti toplu vodu jer ona bolja ubija viruse i klice.

No, je li to zaista tako? S obzirom na visoke troškove stanovanja sasvim je legitimno pitati je li za to zaslužna isključivo topla voda.

Prema njemačkom saveznom uredu za statistiku, topla voda čini prosječno oko 15 posto ukupne potrošnje energije.

Otprilike jedna od svake tri litre vode koju konzumiramo je topla voda, a treba reći da zagrijavanje hladne vode, naprimjer za pranje ruku, zahtijeva mnogo energije.

Iako neki iz predostrožnosti ostavljaju česmu za toplu vodu otvorenom što je više moguće, to je pogrešno uvjerenje: ono što održava ruke čistima nije topla ili vrela voda, već sapun i ispravna tehnika pranja. Jeste li znali da pravilan postupak podrazumijeva utrljavanje sapunice 40 do 60 sekundi?

U jednoj naučnoj studiji istraživači su testirali učinkovitost sapuna u kombinaciji s različitim temperaturama vode: 4, 13, 21, 35 i 49 °C.

Temperatura vode korištene za pranje ruku nije utjecala na smanjenje bakterija. Potvrdio je to i Njemački savezni centar za zdravstveno obrazovanje.

"Temperatura vode nema utjecaja na smanjenje mikroorganizama. Stoga je preporučljivo odabrati individualno ugodnu temperaturu vode", naveli su iz BZgA.

Zaštitite se prirodnim putem

Biljke koje jačaju imunološki sistem

Za samo deset minuta

Evo kako da poboljšate cirkulaciju