Jeste li ga isprobali?

Karanfilčić: Začin s nizom zdravstvenih koristi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Karanfilčić: Začin s nizom zdravstvenih koristi
Foto: Ilustracija

Karanfilčić je višenamjenski začin koji ne samo da obogaćuje okus jelima, već i donosi zdravstvene prednosti. Možda ste upoznati s njim kao jednim od glavnih sastojaka medenjaka ili kao ključnim začinom u indijskoj kuhinji. Istraživanja provedena na životinjama sugeriraju da spojevi prisutni u karanfilčiću mogu pružiti brojne zdravstvene prednosti, uključujući podršku zdravlju jetre te pomoć u održavanju stabilnih razina šećera u krvi.

Karanfilčić je bogat važnim hranjivim tvarima

Karanfilčić je izvor vlakana, vitamina i minerala, što ga čini korisnim dodatkom prehrani. Korištenje cijelih ili mljevenih karanfilčića za obogaćivanje okusa vaših jela može pružiti važne hranjive tvari. Na primjer, jedna kašika (oko dva grama) mljevenog karanfilčića sadrži: šest kalorija, jedan gram ugljikohidrata, jedan gram vlakana, 55% dnevne vrijednosti mangana i 2% dnevne vrijednosti vitamina K.

Osim što pruža navedene vitamine i minerale, karanfilčić je bogat antioksidansima koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa. Također sadrži spoj nazvan eugenol, koji je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima.

Može pomoći u zaštiti od raka

Neka istraživanja sugerišu da jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću mogu pomoći u zaštiti od raka. Jedno istraživanje je pokazalo da ekstrakt karanfilića pomaže u zaustavljanju rasta tumora i promoviše smrt ćelija raka. Takođe se pokazalo da eugenol pronađen u karanfiliću ima svojstva protiv raka.

Može ubiti bakterije

Karanfilić ima antimikrobna svojstva, što znači da može pomoći u zaustavljanju rasta bakterija. Jedno istraživanje je pokazalo da eterično ulje karanfilića ubija tri uobičajena tipa bakterija, uključujući Ešerihiju coli, soj bakterija koji može izazvati trovanje hranom. Takođe, antibakterijska svojstva zaustavljaju rast bakterija u usnoj duplji.

Može poboljšati zdravlje jetre

Studije pokazuju da korisna jedinjenja karanfilića mogu pomoći zdravlju jetre. Jedinjenje eugenol može biti posebno korisno za jetru. Jedna studija na životinjama hranila je miševe smješama za masnu bolest jetre koje sadrže ili ulje karanfilića ili eugenol. Obe mješavine su poboljšale funkciju jetre, smanjile upalu i smanjile oksidativni stres.

Nažalost, istraživanja o hepatoprotektivnim efektima karanfilića i eugenola kod ljudi su ograničena. Međutim, jedna mala studija je otkrila da uzimanje suplemenata eugenola tokom jedne nedelje smanjuje nivoe glutation-S-transferaze (GST), porodice enzima uključenih u detoksikaciju koja je često marker bolesti jetre.

Može pomoći u regulisanju šećera u krvi

Istraživanja pokazuju da jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću mogu pomoći u održavanju šećera u krvi pod kontrolom. Studija na životinjama otkrila je da je ekstrakt karanfilića pomogao u ublažavanju porasta šećera u krvi kod dijabetičkih miševa.

Može pomoći zdravlju kostiju

Niska koštana masa je stanje koje pogađa oko 43 miliona starijih osoba samo u SAD i može dovesti do razvoja osteoporoze, što može povećati rizik od preloma. Studije na životinjama su pokazale da neka od jedinjenja karanfilića pomažu u očuvanju koštane mase.

Može smanjiti čir na želucu

Neka istraživanja sugerišu da jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću mogu pomoći u liječenju čira na želucu. Takođe poznati kao peptički čir, čir na želucu su bolne rane koje se formiraju u sluznici želuca ili jednjaka.