Među njima i banane

Namirnice koje trebate izbjegavati za doručak zbog negativnog utjecaja na zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Namirnice koje trebate izbjegavati za doručak zbog negativnog utjecaja na zdravlje
Foto: Ilustracija

Doručak je ključni obrok u danu koji nam daje potrebnu energiju, ali ne sve namirnice su prikladne za konzumaciju odmah nakon buđenja. To je posebno važno za ljude koji imaju određene zdravstvene probleme.

Naprimjer, crna kafa na prazan želudac može negativno uticati na probavni sistem. Osim kafe, postoji još nekoliko namirnica koje nisu idealne za doručak, prema mišljenju doktorice Elene Polubok.

"Ujutro nije preporučljivo jesti slatkiše i agrume. Slatkiši sadrže puno šećera, što može brzo podići nivo inzulina, ali isto tako brzo dovesti do osjećaja gladi nakon sat vremena. Agrumi, zbog svoje kiselosti, mogu iritirati želučanu sluznicu, izazvati gastritis ili čak pogoršati čir", upozorila je.

Sirovo povrće je odličan izvor vlakana, ali bolje ga je konzumirati za vrijeme ručka jer ujutro može uzrokovati nadutost i plinove. Također, paradajz spada u kisele namirnice koje mogu imati isti negativni učinak kao i agrumi.

"Instant žitarice i kaše također nisu dobar izbor. Preporučljivo ih je izbjegavati jer često sadrže visok udio šećera i ponekad štetne aditive", dodala je dr. Polubok.

I na kraju, možda iznenađujuće, voće koje bi trebalo izbjegavati ujutro su banane.

"Banane sadrže velike količine magnezija, koji se teško apsorbira na prazan želudac. Također, konzumiranjem banane ujutro možete poremetiti ravnotežu između kalija i magnezija u tijelu", zaključila je doktorica.