Jeste li je probali?

Ova manje poznata superhrana može smanjiti rizik od dijabetesa i pretilosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ova manje poznata superhrana može smanjiti rizik od dijabetesa i pretilosti
Foto: Ilustracija

Kada spomenemo riječ superhrana, na pamet nam padaju borovnice, fermentirana hrana, gljive ili žitarice. Riječ je o namirnicama prepunima vitamina, minerala ili antioksidansa za koje se zna da imaju nevjerovatan broj zdravstvenih prednosti.

Sada je studija otkrila još jednu potencijalnu superhranu za koju naučnici kažu da bi mogla pomoći u zaštiti od dijabetesa i pretilosti. Prema istraživanjima, pasji trn, koji se nalazi u nekoliko dijelova svijeta, bogat je prirodnim antioksidansima.

Ove male narančaste bobice rastu na trnovitim grmovima duž obale sjeverozapadne Europe i u središnjoj Aziji. Međutim, komercijalno se uzgajaju i u Kanadi od 2000-ih.

Bobice i listovi pasjeg trna naširoko se koriste zbog svojih nutritivnih, farmaceutskih i funkcionalnih svojstava. Ulje pasjeg trna bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, vitaminima E, B i A te polifenolima.

"Pasji trn je jedinstvena kultura s golemim potencijalom", rekao je autor nove studije Renan Danielski sa Univerziteta Newfoundland.

Znanstvenici su za svoju studiju istraživali polifenole u pasjem trnu. Otkrili su da se oni nalaze u ovoj biljci te imaju protuupalno djelovanje i blagotvorni su za kardiovaskularni sustav. Međutim, u pasjem trnu uzgojenom u Newfoundlandu pronašli su nekoliko različitih spojeva s pojačanom bioaktivnošću. Ekstrakt pasjeg trna pokazao je antidijabetički potencijal i potencijal protiv pretilosti.

"Buduća istraživanja moraju se usredotočiti na razumijevanje mehanizama iza tih učinaka te daljnje eksperimentiranje na životinjskim modelima i ljudima. To bi moglo dovesti do toga da se bobice koriste za liječenje ozbiljnih zdravstvenih stanja", zaključio je Danielski.