Dobri za zdravlje

Ove orašaste plodove trebali biste jesti odmah ujutro, pogledajte i zašto

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ove orašaste plodove trebali biste jesti odmah ujutro, pogledajte i zašto
Orah / Ilustracija

Orasi su orašasti plodovi bogati esencijalnim tvarima koje pozitivno utječu na zdravlje cijelog organizma.

Ako se redovno konzumiraju, odlično utječu na zdravlje, posebno na rad određenih organa. Također, pomažu sa kontrolisanjem osjetljivih zdravstvenih stanja poput holesterola, ali i utječu na zdravu težinu.

Orasi su nutritivna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminima, zdravim mastima, mineralima i antioksidansima. Navodno ih je posebno dobro jesti ujutro, evo i zašto.

Dobri za srce i holesterol

Ako ujutro jedete orahe, to će dobro utjecati na zdravlje srca. Razlog tome je što orasi mogu smanjiti nivo lošeg LDL holesterola i održati je normalnom tokom dana. Zato je najbolje odmah ih pojesti ujutro; možete ih konzumirati u smoothieju, palačinkama ili kao dodatak zobenoj kaši sa voćem. Također, dobri su za zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjenje upale.

Utječu na zdravlje mozga

Orasi su prepuni zdravih masti i omega-3 masnih kiselina. Zdrave masti u orasima neophodne su za poboljšanje i jačanje moždane funkcije, pamćenje te sprječavanje teških bolesti poput Alzheimera.

Pomažu sa kontrolom težine

Ako ste ikada jeli orahe, znate da su poprilično zasitni. Konzumacija oraha odmah ujutro preporučuje se zato što će želudac dugo ostati pun i nećete imati potrebu za nezdravom hranom, prenosi The Health Site. Redovna konzumacija oraha sa vremenom može dovesti do smanjenja kilograma.

Sprječavaju oštećenje ćelija

Slobodni radikali u tijelu mogu oštetiti ćelije, što može dovesti do mnogih zdravstvenih problema. No, zahvaljujući antioksidansu polifenolu, koji se nalazi u orasima, redovno jedenje oraha može utjecati na smanjenje i sprječavanje oštećenja ćelija.