zdravlje

Papaja i enzimi papaje: Prirodni izvor zdravlja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Papaja i enzimi papaje: Prirodni izvor zdravlja
FOTO: Ilustracija

Zbog svog jedinstvenog nutritivnog profila, papaja je cijenjena širom svjeta kao superhrana. Voće je bogato vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, a također sadrži enzime koji pomažu u probavi, kao što je papain.

Papaja (Carica papaya) je tropsko voće poznato ne samo po svom slatkom okusu i sočnoj teksturi, već i po bogatstvu hranljivih sastojaka, među kojima se posebno ističu enzimi.

Najpoznatiji enzim papaje je papain, proteolitički enzim koji razgrađuje proteine, pomažući pri varenju i apsorpciji hranljivih materija. Osim papaina, papaja sadrži i druge enzime, poput kimopapaina, koji takođe ima važnu ulogu u razgradnji proteina.

Nutritivna svojstva papaje

Papaja je niskokalorična namirnica, idealna za one koji žele se hraniti zdravo, a ujedno bogata ključnim mikronutrijentima, piše ordinacija-petricevic.hr

Evo što papaja sadrži:

Vitamini:
Vitamin C: Papaja je jedan od najbogatijih izvora vitamina C. Jedna šalica narezane papaje (oko 140 g) sadrži čak 88 mg vitamina C, što premašuje preporučeni dnevni unos. Vitamin C je snažan antioksidans koji jača imunitet, poboljšava apsorpciju željeza i doprinosi zdravlju kože.
Vitamin A (u obliku beta-karotena): Papaja je bogata provitaminom A, koji je važan za zdravlje očiju i kože. Beta-karoten je takođe antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala.
Vitamini B kompleksa: Papaja sadrži folat, vitamin B6, niacin (B3), i pantotensku kiselinu (B5), koji su važni za metabolizam, proizvodnju energije i funkciju nervnog sistema.

Minerali:
Kalij: Ovaj mineral je ključan za održavanje ravnoteže tekućina u tijelu i regulaciju krvnog tlaka.
Magnezij: Pomaže u radu mišića i nervnog sustava, a takođe doprinosi jačanju kostiju i reguliranju šećera u krvi.
Kalcij: Papaja sadrži male količine kalcija, što je dodatni doprinos zdravlju kostiju i zuba.

Vlakna:
Papaja je dobar izvor dijetetskih vlakana, koja su važna za zdravu probavu, reguliraju nivo šećera u krvi i održavaju zdravlje crijeva.
Antioksidansi:
Likopen: Papaja je bogata likopenom, snažnim antioksidansom koji smanjuje rizik od raka, posebno raka prostate, i poboljšava zdravlje srca.
Flavonoidi: Ovi antioksidansi štite telo od oksidativnog stresa i podržavaju zdravlje srca i krvnih sudova.

Papaja enzimi

Papaja enzimi, najpoznatiji po papainu, koriste se zbog svoje sposobnosti razgradnje proteina. Dostupni su kao dodaci prehrani koji se koriste za podršku probavi, a nalaze se i u kozmetičkim proizvodima za njegu kože.

Osim papaina, papaja sadrži i druge enzime poput kimopapaina, koji također pomaže u probavi i ima protuupalna svojstva.
Papaja enzim mršavljenje
Papaja enzimi, poput papaina, koriste se u dodacima prehrani namijenjenima mršavljenju. Iako papain nije izravno povezan s gubitkom masnoće, njegova uloga u poboljšanju probave može pridonijeti procesu mršavljenja. Kada probava funkcionira učinkovitije, smanjuje se nadutost i poboljšava metabolizam, što može olakšati kontrolu tjelesne težine.

Mnogi navode kako im „super enzimi“ pomažu kod problema s probavom, smanjuju nadutost, vjetrove i nelagodu nakon obroka.
Neki korisnici također primjećuju povećanje energije jer enzimi pomažu boljoj apsorpciji hranjivih tvari.