Prirodni lijekovi

Pod stresom ste? Ovi čajevi bi mogli pomoći

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pod stresom ste? Ovi čajevi bi mogli pomoći
Foto: Ilustracija

Kamilica, pasiflora, matičnjak i paprena metvica samo su neki od biljnih čajeva koji će vam pomoći da se opustite i lakše nosite s teretom svakodnevnih obaveza.

Čaj od kamilice

Biljni čaj od kamilice ima sladak i fin okus, a poznat je po svojim opuštajućim svojstvima. Koristi se tako što sušene ili svježe cvjetiće kamilice prelijemo vrućom vodom. 

Istraživanja pokazuju da biljni čaj od kamilice djeluje na GABA receptore u mozgu, što potiče osjećaj opuštanja. Zanimljivo je da ovaj biljni čaj djeluje na iste živčane receptore kao i neki lijekovi za smirenje. Čaj od kamilice tradicionalno se koristi za bolje usnivanje i jedan je od najpoznatijih napitaka kojeg uzimamo prije spavanja.

Zeleni čaj

Svima su poznate zdravstvene prednosti zelenog čaja. Znanstvena istraživanja pokazuju da ovaj napitak može pomoći kod gubitka suvišnih kilograma te regulacije krvnog tlaka. Zeleni čaj obiluje antioksidansima i polifenolima koji poboljšavaju opće zdravlje organizma. A budući da zeleni čaj sadrži aminokiselinu L-teanin, pokazuje i dobra svojstva prilikom smirivanja živaca.

Elektroencefalografski testovi su pokazali da L-teanin djeluje izravno na mozak. On pojačava aktivnost moždanih alfa valova te time pokazuje sposobnost opuštanja bez uzrokovanja pospanosti. 

Biljni čaj od pasiflore

Ovaj čaj pravi se od stotinjak biljnih vrsta koje pripadaju porodici pasiflora. Ima delikatan okus sa slatkastom notom. Jako je blag pa se može kombinovati s drugim biljkama kao što su limunska trava i kamilica.

Čaj od pasiflore koristi se stoljećima u Europi kao prirodni lijek kod tjeskobe. Istraživanja pokazuju da flavonoidi iz pasiflore djeluju na GABA receptore u mozgu, a uz flavonoide čaj od pasiflore sadrži i druge sastojke koji pomažu kod smanjenja anksioznosti te midazolam – sastojak nekih lijekova za anksioznost.

Čaj od matičnjaka

Biljni čaj od matičnjaka ima blagi opori okus koji djeluje osnažujuće i osvježavajuće. Njegovi okus i aroma poboljšavaju raspoloženje te pomažu kod oslobađanja od stresa.    

Istraživanje objavljeno u stručnoj publikaciji Nutrients pokazalo je da čaj od matičnjaka pomaže kod smanjenja stresa, bez nepovoljnih nuspojava koje imaju neki lijekovi. Znanstvenici su otkrili da konzumacija čaja od matičnjaka smanjuje osjećaj tjeskobe i do tri sata nakon uzimanja. Njegova opuštajuća svojstva ne utječu na smanjenje kognitivnih sposobnosti.