Proglašen otrovnom biljkom godine: Omiljena grickalica ima opasnu stranu
![Proglašen otrovnom biljkom godine: Omiljena grickalica ima opasnu stranu](https://cuvajzdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/01/indijski-orah-pexels-1736765221-821x550.jpg?v1736765272)
Indijski orah, poznat po svojim brojnim zdravstvenim prednostima, ove je godine dobio neobičnu titulu: otrovne biljke godine.
Često ga smatramo zdravom grickalicom, zbog visokog udjela nezasićenih masti, proteina, vlakana i važnih vitamina, ali skrivena opasnost ovog ploda mogla bi vas iznenaditi.
Zašto je indijski orah izazvao zabrinutost stručnjaka?
Osim što sadrži značajnu količinu vitamina B6, selena, magnezija, željeza i cinka, koji podržavaju zdravlje mozga, srca i kostiju te pomažu u prevenciji određenih bolesti, tamna strana ovog oraščića leži u njegovoj kori. Sirovi indijski orah sadrži otrovno ulje kardol, koje može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako se konzumira u neobrađenom obliku.
Njemački botanički vrt Wandsbek, koji tradicionalno bira otrovnu biljku godine, upozorava da je korištenje neobrađenih indijskih oraščića vrlo opasno.
Plod koji dolazi iz sjeveroistočnog Brazila, a danas se uzgaja širom Afrike, Azije i Latinske Amerike, u svom sirovom obliku može izazvati teške reakcije poput opekotina drugog stepena, bolova u stomaku i alergija na koži. Ove ozbiljne nuspojave nastaju zbog ulja kardola, koje se nalazi u vanjskoj ljusci oraščića.
Nije sve tako crno
Srećom, komercijalni indijski orasi koji se prodaju u trgovinama hrane su potpuno sigurno konzumirati. Naime, prije nego što dospjeli na police, plodovi se temeljito obrađuju. Ljuska koja sadrži kardol se uklanja, a oraščići se prže ili kuhaju na pari, čime postaju potpuno bezopasni za ljudsku upotrebu.
Upravo tada, indijski orasi zadržavaju sve svoje nutricionističke prednosti i postaju izvor zdrave energije, bogati nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima B, E i mineralima koji podržavaju normalno funkcioniranje organizma.
Međutim, postoji i upozorenje za sve koji imaju intoleranciju na histamin. Indijski orasi mogu izazvati reakcije kod osjetljivih osoba, pa bi njihova konzumacija trebala biti ograničena. Također, stručnjaci savjetuju da obratimo pažnju na proizvode koji sadrže dodane soli ili šećere te da biramo neslane i prirodno pržene oraščiće.
Iako je indijski orah proglašen otrovnom biljkom godine, važno je naglasiti da su plodovi koji se pravilno obrađuju i konzumiraju u umjerenim količinama potpuno sigurni i mogu biti korisni za zdravlje.
Njemački botaničari pozivaju javnost da se uključe u odabir sljedeće otrovne biljke godine i na taj način doprinose podizanju svijesti o toksičnim biljkama i njihovim utjecajima na ljudsko zdravlje.