
Započeti dan laganim, hranljivim i ukusnim doručkom najbolji je način da tijelo dobije energiju, a stomak ostane zadovoljan do ručka. Ova zdrava verzija rolnice od špinata pravi je balans između biljnih vlakana, proteina i složenih ugljikohidrata.
Sastojci:
- 350 g svežeg spinata
- 50 g integralnog pšeničnog brašna
- 50 g ovsenog brašna (možete samleti ovsene pahuljice)
- 2 kašike kukuruznog skroba (gustin)
- 2 čehna bijelog luka
- prstohvat morske soli
- malo svježe mljevenog bibera
- 5 jaja (odvojiti bjelanca i žumanca)
- 150 g kuhanog pilećeg bijelog mesa, sitno sjeckanog (ili dimljenog tofu s malo maslinovog ulja za vegansku varijantu, a ako ste ljubitelj ribe, onda pravi izbor za vas je losos)
- malo maslinovog ulja za podmazivanje
Priprema:
Špinat dobro operite pod mlazom hladne vode, zatim ga ocijedite i ostavite da se osuši. Kada je suh, zarolajte listove i tanko ih isjecite na trakice.
U jednoj posudi pomješajte integralno i ovseno brašno sa kukuruznim skrobom. Bijeli luk sitno nasjeckajte. Bjelanca umutite s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg. Žumanca umutite s bijelim lukom, biberom i smjesom brašna. Dodajte kašiku do dvije umućenih bjelanaca da smjesa postane laganija, pa postepeno umješajte sjeckani špinat i ostatak bjelanaca. Lagano mješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Zagrijte rernu na 160°C. Pleh obložite papirom za pečenje i lagano premažite maslinovim uljem. Rasporedite smjesu ravnomjerno po površini i poravnajte špatlom. Pecite 15 do 18 minuta, dok ne dobije blago zlatnu boju.
Nakon pečenja, izvadite tijesto i odmah preko njega rasporedite sitno sjeckano kuhano bijelo meso, losos ili tofu. Pažljivo uvijte u rolat pomoću papira za pečenje. Ostavite da se malo prohladi, pa isjecite na šnite.
Saveti za serviranje
Ovaj rolat je odličan kao doručak uz čašu kefira, biljnog jogurta ili svježe ceđen sok. Također je pogodan i kao zdrav obrok za ponijeti na posao.
Zašto je dobar izbor?
Špinat je bogat željezom, vlaknima i vitaminima, dok integralno i ovseno brašno doprinose boljoj probavi. Jaja i piletina (ili tofu) donose visokokvalitetne proteine, bez teških masnoća. Bez dodatog šećera i sa minimalno ulja, ovo je doručak koji drži sitost, a ne opterećuje.