Savjeti nutricionistkinje sa Harwarda: Četiri prehrambene navike za dobro zdravlje mozga
Sve više ljudi počinje shvatati koliko je prehrana važna za imunitet, ali i za mentalno zdravlje.
Nutricionistička psihijatrica, Uma Naidoo, tvrdi da mnogi ljudi nisu svjesni koliko hrana koju jedemo utječe na naše mentalno blagostanje.
"Hrana koju jedemo dok se probavlja, stupa u interakciju s trilionima mikroba u crijevnom mikrobiomu i razgrađuje se na različite tvari koje zatim vremenom utječu na naše mentalno zdravlje i blagostanje", objasnila je Naidoo za CNBC.
Navela je četiri jednostavne promjene koje možemo napraviti u svojoj prehrani za bolje zdravlje mozga.
1. Povećan unos vlakana
"Prvo trebate povećati unos vlakana u vašoj prehrani", kaže Naidoo. Ističe da je najbolji način za unos vlakana u prehranu dobivanje istih iz hrane biljnog podrijekla.
Ovo su izvori hrane sa visokim udjelom vlakana: Šareno povrće poput zelenog lisnatog povrća, grah i druge mahunarke, sjemenke lana te zdrave cjelovite žitarice.
2. Više polifenola
Naidoo preporučuje konzumiranje šarene hrane koja je bogata polifenolima. Neki od izbora su: mrkva, borovnice, jagode, orašasti plodovi i crne masline.
"Sve su ove namirnice važne jer imaju protuupalna i antioksidativna svojstva", istakla je.
3. Hrana bogata probioticima
Probiotici doprinose zdravim crijevima, a zdrava crijeva su odlična za dobro zdravlje mozga. Više ovih zdravih bakterija možemo dobiti iz fermentirane hrane poput jogurta, kefira i kombuche.
4. Korištenje više bilja i začina
Jedan od najjednostavnijih načina za poboljšanje zdravlja crijeva, koji također može promovisati dobro zdravlje mozga, jest dodavanje više začina i bilja prehrani, kaže Naidoo. "To je nešto što ljudi često zanemaruju", navela je. Za kraj je preporučila nekoliko začina, uključujući kurkumu, origano, peršun, đumbir i češnjak.