Ovaj često zaboravljeni, ali izuzetno hranjiv izvor proteina, nudi brojne zdravstvene prednosti.
Konzervirana hrana, koja je postala nezaobilazan dio naših kuhinjskih ostava, često se podcjenjuje. Međutim, nutricionistica Jess Cording ističe da je među najzdravijim opcijama upravo konzervirana riba, a posebno sardina.
"Sardine su savršen izbor jer su bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i protuupalnim svojstvima. Sadrže minimalne količine žive, što ih čini sigurnim i zdravim odabirom, posebno u poređenju s drugim vrstama riba", objašnjava Cording.
Poboljšajte zdravlje srca
Konzervirane sardine također sadrže dokozaheksaensku kiselinu (DHA), koja je ključna za zdravlje mozga. DHA pomaže u obnovi moždanih stanica i podržava kognitivne funkcije, a ujedno doprinosi zdravlju srca i krvnih žila.
Jednostavnost pripreme također je velika prednost. Konzervirane sardine možete odmah konzumirati ili dodati u razne obroke – od salata do tjestenina, a mogu poslužiti i kao brz međuobrok uz krekere.
Pristupačne su, dugoročno održive i praktične, što ih čini odličnim izvorom hranjivih tvari za svakodnevnu prehranu.
Bez obzira na prehrambene navike, sardine zaslužuju mjesto u svakoj kuhinji kao zdrav, održiv i pristupačan izvor proteina.