Dobro je znati

Šta se dešava s našim tijelom ako svakodnevno konzumiramo avokado?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta se dešava s našim tijelom ako svakodnevno konzumiramo avokado?
Foto: Pexels

Avokado je postao nezaobilazan dio mnogih jelovnika, a njegovu popularnost prati i povećana potrošnja. Iako neki smatraju da je njegova tekstura i okus specifičan, drugi ga obožavaju zbog brojnih zdravstvenih prednosti.

Stručnjaci, poput dijetetičarke Kim Kulp, tvrde da je svakodnevna konzumacija avokada potpuno u redu, ali preporučuju umjerenost.

Idealna količina varira od osobe do osobe, ali općenito se savjetuje polovica ili trećina ploda dnevno.

Koje su tačno promjene koje možemo očekivati od svakodnevne konzumacije avokada?

Svakako više energije. Avokado je bogat zdravim mastima, vlaknima i proteinima, koji omogućuju dugotrajan osjećaj sitosti i pomažu održavanju energije kroz dan. Za uravnotežen obrok, može se kombinovati s tostom, tofuom ili dodati u smoothieje.

Poboljšana probava

Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, avokado poboljšava probavu i zdravlje crijeva. Smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput opstipacije. Međutim, osobe s iritabilnim crijevnim sindromom trebaju ograničiti unos zbog sorbitola, koji može iritirati crijeva.

Bolje zdravlje srca

Nezasićene masti i vlakna iz avokada pomažu u snižavanju holesterola, regulaciji krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

Zdravlje očiju

Avokado sadrži lutein i zeaksantin, antioksidante koji štite oči od degeneracije povezanih sa starenjem. Kombinacija avokada s jajima i špinatom dodatno poboljšava zaštitu vida.

Bolje raspoloženje

Sastojci poput mononezasićenih masti, kalija i magnezija u avokadu mogu pomoći u borbi protiv depresije i stabilizaciji nivoa šećera u krvi, čime se sprječavaju nagle promjene raspoloženja.

Avokado je bogat folatima, koji su ključni i za prevenciju urođenih mana u fetusu. Iako nije dovoljan kao jedini izvor folata, savršeno se nadopunjava s prenatalnim vitaminima.

Iako avokado nije čarobna hrana koja će riješiti sve zdravstvene probleme, njegovu redovnu konzumaciju svakako možemo smatrati korisnom za zdravlje, pod uslovom da se konzumira u umjerenim količinama i uz uravnoteženu prehranu.